Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Eivätpä Tatinin sisarukset tienneet, millaisen maailmankuulun hitin he tulivat 1880-luvun lopulla luoneeksi. Stéphanie ja Caroline Tatin, Keski-Ranskassa sijaitsevan Hôtel Tatinin omistajat, tulivat vahingossa keksineeksi huikean hyvän omenapiirakan.
Hittiherkun alkuvaiheista on useampikin tarina: Yhden mukaan Stéphanie oli karamellisoimassa omenoita piirakkaa varten, mutta kiireisen päivän takia omenat melkein paloivat. Pelastaakseen omenat – ja piirakan – kokki laittoi pannun päälle taikinan lopettaakseen omenoiden kypsymisen ja työnsi koko komeuden uuniin. Toisen kertomuksen mukaan Stéphanie paistoi piiraan epähuomiossa väärinpäin.
Olipa mikä tahansa tarina tosi, karamellisoitujen hedelmien ja rapean taikinan yhdistelmä puhuttelee edelleen herkkusuita. Piiraan suosio on niin vankka, että se inspiroi kokeilemaan myös muita variantteja: Makeaan versioon voi käyttää vaikkapa päärynöitä, banaania, ananasta tai kivisydämisiä hedelmiä, kuten nektariineja. Suolaiseen piiraaseen voi kokeilla sipulin lisäksi punajuurta, perunaa tai tomaattia.
Pohjaan voi käyttää voi- tai lehtitaikinaa. Valitse yksi iso levy pienten levyjen sijaan, niin pohjasta tulee tasainen. Myös suolainen piirakkataikina käy mainiosti sipuleiden kanssa. Osa leivonnaisen suosiosta piilee myös yllätyksessä. On aina yhtä jännittävää keikauttaa leivonnainen ympäri ja todeta piilossa ollut lopputulos.
Sipulinen tarte tatin
15 min + 30 min . helppo . noin 5 e
4 palaa
1 pkt (500 g) esikaulittua, laskostettua voitaikinaa levynä
Täyte:
6–8 pientä sipulia (salotti-, kelta- tai punasipulia)
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
3 rkl voita
2 oksaa rosmariinia tai timjamia
1 rkl fariinisokeria tai hunajaa
1 rkl puna- tai sherryviini- etikkaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
1. Kuori ja halkaise sipulit. Kuullota sipuleita uuninkestävällä valurautapannulla öljyssä leikkuupinta pohjaa vasten noin 5 minuuttia miedohkolla lämmöllä. Käännä sipulit ja lisää pannulle voi, rosmariini, sokeri ja etikka. Jatka hauduttamista kannen alla vielä 5 minuuttia tai kunnes sipulit pehmenevät. Käännä sipulit leikkauspinnat pannua vasten tiiviisti vierekkäin. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Kauli taikina leivinpaperin päällä hieman pannua suuremmaksi levyksi. Pistele taikinalevyyn haarukalla reikiä. Nosta taikina paperin avulla sipulien päälle. Siisti reunat ja työnnä niitä hieman sipuleiden alle.
3. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Kumoa kuuma piirakka lautaselle. Tarjoa sellaisenaan tai ripottele päälle parmesaania tai fetaa.
vinkki!
Taikinaa jää hieman yli. Voit halutessasi tehdä siitä rapeita tankoja esimerkiksi juustotarjottimelle. Leikkaa taikina ohuiksi suikaleiksi, kierittele tangoiksi ja sipaise pintaan kevyesti vatkattua kananmunaa. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2