Artikkeli
Ratatouille valmistuu pizzauunissa näppärästi valurautaisessa pannussa. Varmista, ettei pannussa ole syttyviä puuosia. Munakoisot paistetaan uunissa ennen muiden ainesten lisäämistä, jolloin niiden rakenteesta tulee lihaisan napakka.

Ratatouille valmistuu pizzauunissa näppärästi valurautaisessa pannussa. Varmista, ettei pannussa ole syttyviä puuosia. Munakoisot paistetaan uunissa ennen muiden ainesten lisäämistä, jolloin niiden rakenteesta tulee lihaisan napakka.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Piz­zau­u­nis­ta muu­ta­kin kuin piz­zaa

Ratatouille kypsyy pizzauunissa

Ratatouille valmistuu pizzauunissa näppärästi valurautaisessa pannussa. Varmista, ettei pannussa ole syttyviä puuosia. Munakoisot paistetaan uunissa ennen muiden ainesten lisäämistä, jolloin niiden rakenteesta tulee lihaisan napakka.

Ra­ta­tou­il­le

35 min . help­po . 7 e

4 an­nos­ta

1 mu­na­koi­so

1 tl suo­laa

1 dl olii­vi­öl­jyä

4 to­maat­tia

2 suip­po­pap­ri­kaa

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

½ luo­mu­sit­ruu­na

1 dl hie­non­net­tu­ja yrt­te­jä, esi­mer­kik­si ore­ga­noa, per­sil­jaa ja ros­ma­rii­nia

(sor­mi­suo­laa)

1. Pese mu­na­koi­so ja leik­kaa pie­nik­si pa­loik­si. Se­koi­ta jouk­koon suo­la. Jätä 10 mi­nuu­tik­si leik­kuu­lau­dal­le. Ta­put­te­le mu­na­koi­so­kuu­ti­ot kui­vik­si ta­lous­pa­pe­ril­la. Le­vi­tä mu­na­koi­so­kuu­ti­ot va­lu­rau­ta­pan­nul­le tai alu­mii­ni­fo­li­o­vuo­kaan. Se­koi­ta jouk­koon puo­let öl­jys­tä.

2. Pese to­maa­tit, pois­ta kan­nat ja leik­kaa loh­koik­si. Hal­kai­se suip­po­pap­ri­kat, pois­ta sie­men­ko­dat ja kan­ta, leik­kaa pa­loik­si. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Pese sit­ruu­na, raas­ta sii­tä kuo­ri ja pu­ris­ta mehu.

3. Kuu­men­na piz­zau­u­ni 250-as­tei­sek­si. Nos­ta mu­na­koi­sot kyp­sen­ny­sas­ti­as­sa uu­niin. Kyp­sen­nä 10 mi­nuut­tia. Li­sää vuo­kaan to­maa­tit, pap­ri­kat, val­ko­si­pu­lit, sit­ruu­nan mehu ja raas­tet­tu kuo­ri, yr­tit ja lo­put öl­jys­tä. Se­koi­ta. Jat­ka kyp­sen­tä­mis­tä vie­lä 10–15 mi­nuut­tia, kun­nes to­maa­tit ovat peh­men­neet pais­tok­seen.

4. Tar­joi­le ra­ta­tou­il­le gril­li­ruo­an li­suk­kee­na tai sel­lai­se­naan hy­vän lei­vän kans­sa.

Näin kyp­sen­nät piz­zau­u­nis­sa

Piz­zau­u­ni so­pii par­hai­ten mel­ko no­pe­as­ti kyp­sy­vien ruo­kien val­mis­ta­mi­seen. Pidä läm­pö­ti­la mah­dol­li­sim­man ta­sai­se­na kyp­sen­nyk­sen ajan. Kaa­sul­la toi­mi­vien piz­zau­u­nien läm­pö­ti­lan sää­tä­mi­nen on hel­pom­paa kuin puul­la läm­mi­tet­tä­vien uu­nien. Pais­to­läm­pö­ti­la on sama kuin ta­val­li­ses­sa uu­nis­sa kyp­sen­net­tä­es­sä. Piz­zat pais­tu­vat mah­dol­li­sim­man kuu­mas­sa, 400–500-as­tei­ses­sa uu­nis­sa.

Inf­ra­pu­na­läm­pö­mit­ta­ri mit­taa uu­nin läm­pö­ti­lan tur­val­li­ses­ti ja var­mas­ti. Edul­li­sim­mat löy­ty­vät ra­ken­nus-tar­vi­ke­myy­mä­löis­tä, ja ne toi­mi­vat yh­tä te­hok­kaas­ti kuin piz­zau­u­ni­val­mis­ta­jien omat läm­pö­mit­ta­rit.

Piz­za pais­tuu suo­raan uu­nin pais­to­ki­vel­lä. Jos val­mis­tat ruo­kia, jois­ta ir­to­aa pal­jon ras­vaa tai nes­tet­tä, käy­tä va­lu­rau­tai­sia pan­nu­ja tai alu­mii­ni­fo­li­o­vuo­kia.

Pyö­räy­tä kyp­sy­vää ruo­kaa tai piz­zaa uu­nis­sa pari ker­taa kyp­sen­tä­mi­sen ai­ka­na, jot­ta ruo­ka kyp­syy ta­sai­ses­ti.

Sat­saa hy­vään piz­za­la­pi­oon ja pit­kä­var­ti­siin, kuu­muut­ta kes­tä­viin nah­kai­siin pa­ta­kin­tai­siin. Si­li­ko­ni­vä­li­neet ei­vät kes­tä kuin 250 as­teen läm­pö­ti­lo­ja.