Artikkeli

 MARI HAR­JU­LA • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK KOTI JA KEIT­TIÖ 4/2014

Paneer

Paneer on intialainen kotijuusto, jota käytetään intialaiseen ruoanlaittoon joko sellaisenaan tai öljyssä kypsennettynä.

1 juus­to, 2–4 an­nos­ta

1 l täys­mai­toa

ri­paus suo­laa

½ rkl sit­ruu­nan tai li­men me­hua

1. Mit­taa mai­to ja suo­la kat­ti­laan ja kie­hau­ta.

2. Li­sää sit­ruu­na­me­hu. Vä­hen­nä läm­pöä ja kei­tä se­os­ta 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes se juok­set­tuu. (Mai­to juok­set­tuu kun juus­to­mas­sa ja hera erot­tu­vat toi­sis­taan.)

3. Nos­te­le juus­to­mas­sa rei­kä­kau­hal­la si­de­har­sol­la vuo­rat­tuun sii­vi­lään. Kään­te­le si­de­har­so juus­ton pääl­le tii­viis­ti, ja pu­ris­te­le yli­mää­räi­nen nes­te pois. Lai­ta pääl­le pai­no ja an­na va­lua pa­rin tun­nin ajan.

4. Ku­moa juus­to säi­ly­tys- tai tar­joi­lu­as­ti­aan. Säi­ly­tä vii­le­äs­sä.

VINK­KI!

Juus­to­jen val­mis­tuk­ses­sa syn­ty­vän he­ran voi käyt­tää säm­py­lä- ja lei­pä­tai­ki­noi­den nes­tee­nä.