Artikkeli

KAT­RI SCHRÖ­DER KU­VAT REET­TA PA­SA­NEN

Pähkinäinen karviais-omenarulla

Pähkinäisen karviais-omenatortun seuraksi maistuu lasillinen viilennettyä calvadosta.

16–20 an­nos­ta

Tai­ki­na:

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

50 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 ka­nan­mu­na

ri­paus suo­laa

1 dl vet­tä

2 tl öl­jyä

Täy­te:

4 dl kar­vi­ai­sia

2–3 ome­naa

2 dl cas­hew­päh­ki­nöi­tä

1 ½ dl korp­pu­jau­ho­ja

1 ½ dl so­ke­ria

1 dl ru­si­noi­ta

Li­säk­si:

50 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

½ dl man­na­ryy­ne­jä

Ko­ris­te­luun:

To­mu­so­ke­ria

1. Se­koi­ta kaik­ki tai­ki­nan ai­nek­set ta­sai­sek­si. Muo­toi­le tai­ki­nas­ta pal­lo, si­ve­le tai­ki­nan pin­taan öl­jy ja kää­ri kel­muun. An­na tai­ki­nan le­vä­tä huo­neen­läm­mös­sä puo­li­sen tun­tia.

2. Val­mis­ta täy­te. Per­kaa kar­vi­ai­set, ja kuo­ri ja pil­ko ome­na pie­nik­si pa­loik­si. Murs­kaa päh­ki­nät rou­heek­si. Se­koi­ta kaik­ki täyt­teen ai­nek­set kul­hos­sa kes­ke­nään.

3. Kau­li tai­ki­nas­ta puh­taan lei­vin­lii­nan pääl­lä hy­vin ohut, kool­taan noin 40 x 70 -sent­ti­nen suo­ra­kai­teen­muo­toi­nen levy. Au­ta kä­sil­lä le­vit­tä­mäl­lä tai­ki­naa reu­nois­ta. Su­la­ta ras­va ja si­ve­le sii­tä puo­let tai­ki­na­le­vyl­le. Ri­pot­te­le pääl­le man­na­ryy­nit ta­sai­ses­ti.

4. Le­vi­tä täy­te ta­sai­ses­ti tai­ki­na­le­vyl­le, kui­ten­kin niin, et­tä osa toi­ses­ta pit­käs­tä reu­nas­ta jää tyh­jäk­si. Aloi­ta rul­laa­mi­nen täy­te­puo­lel­ta lei­vin­lii­naa apu­na käyt­tä­en. Pai­na tyh­jä sau­ma­pin­ta tii­viis­ti um­peen. Leik­kaa rul­la kah­tia. Nos­ta rul­lan puo­lik­kaat sau­mat alas­päin lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le.

5. Pais­ta rul­lia 200-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sos­sa 20 mi­nuut­tia. Nos­ta rul­lat uu­nis­ta ja voi­te­le pin­nat lo­pul­la ras­val­la. Jat­ka pais­ta­mis­ta vie­lä noin 10 mi­nuut­tia tai kun­nes pin­ta on kau­niin rus­kea. An­na jääh­tyä. Sii­vi­löi pin­nal­le to­mu­so­ke­ria ko­ris­teek­si en­nen tar­joi­lua.