Teksti Tea Honkasalo
Kuvat Tea Honkasalo, Sari Salmela, Robert Seger ja QC Terme
Koti ja keittiö 11/2015
FIRENZEN ERIKOISUUDET
Sota-ajan peruna firenzeläinen ruoka on hyvin yksinkertaista. Jos ravintolassa tilaa pihvin, saa lautaselleen vain pihvin. Lisukkeet, contorni, on tilattava erikseen. Syömme illallista Ristorante Buca Mariossa, joka näyttää ulospäin pieneltä, tupaten täynnä olevalta kulmakuppilalta. Ulkonäkö pettää, sillä sisällä avautuu huone toisensa jälkeen.
Duomo eli tuomiokirkko on Firenzen maamerkki.
Japanilaisturistin lautasella näen elämäni suurimman pihvin. T-luupihvi Bistecca alla Fiorentina painaa pari kiloa. Toinen puoli on pehmeää fileetä ja toinen maukasta ja rasvaisempaa lihaa. Pihvi suositellaan syötäväksi mediumina. Yhdestä pihvistä riittää 2–4 ruokailijalle, luu painaa noin kilon. Pihvin seuraksi sopii lasillinen punaviiniä ja vihersalaatti. Muita paikallisia herkkuja ovat muun muassa friteeratut sienet vastapuristetun sitruunamehun kanssa. Tuhdin ruoan jälkeen maistuvat cantuccinikeksit ja jälkiruokaviini. Aterian päättää espresso, vaikka kello lähenisikin jo puolta yötä. Illallisen jälkeen nautitaan vielä lasi grappaa.
POIKKEA GREVE IN CHIANTISSA
Toscanan alueella on runsaasti viehättäviä pikkukyliä. Poikkeamme Greve in Chiantiin, jonka idyllisen keskusaukion laidalla sijaitsee yksi alueen vanhimmista lihakaupoista, vuonna 1806 perustettu Antica Macelleria Falorni.
Turistien suosimalla Piazzale Michelangelolla seisoo David-patsas. Aukiolta avautuvat huikeat näkymät Firenzeen ja Arno-joelle.
Kaupan edessä komeilee valtava kuopalle kulunut lihatukki ja ovella vartioi täytetty villisika. Kaupan katosta roikkuu ainakin sata ilmakuivattua kinkkua ja tiskeillä on tarjolla käsintehtyjä makkaroita. Huumaava lihan ja yrttien tuoksu täyttää ilman. Tuotteet ovat niin tunnettuja, että firenzeläiset käyvät täältä asti ostamassa lihaa, vaikka matkaa on reilu kolmekymmentä kilometriä. Siksi Falorni on avannut hiljattain liikkeen myös Firenzen keskustaan.
Falornin lihakauppa on perustettu jo vuonna 1806. Yritys kasvattaa itse vapaana laiduntavat sikansa.
Aukion laidalla on myös Caffe le Logge, jossa voi nauttia maistuvaa cappuccinoa tai puolenpäivän jälkeen espressoa. Italialaiset eivät juo maitokahvia kuin aamiaisella. Varaudu pitkiin silmäyksiin, jos tilaat cappuccinon iltapäivällä. Joen varrella Enoteca Falornissa voi maistella noin sataa erilaista viiniä. Euron poleteilla voi ostaa maisteluannoksia ja testata eri vuosikertoja.
TOSCANAN VIINITILAT
Italiassa valmistetaan ja nautitaan perinteisesti paljon viiniä, mutta italialainen viininvienti on varsin nuorta. Ranskalaiset viinit levisivät maailman tietoisuuteen jo siirtomaavallan aikana, jonka vuoksi ne ovat yleisesti arvostetumpia. Italian kuuma ilmasto tuottaa lisäksi omat ongelmansa valkoviinin valmistuksessa. Toscanalaiset valkoviinit ovat kuitenkin raikkaita ja kevyitä, ja punaviinitkään eivät ole kovin tammisia.
Suomessa hyvin tunnettu toscanalainen viini on punotussa koripullossa oleva Ruffinon Chianti-punaviini, joka on ollut jo 31 vuotta Alkon valikoimassa. Ruffinon Riserva Ducale Chianti Classico on Yhdysvaltojen markkinoilla tunnetuin italialainen viini. Sitä on valmistettu jo vuodesta 1927. Amerikan kieltolain aikaan se oli ainoa viini, jota sai ostaa apteekista terveysvaikutustensa vuoksi.
Vehreät viini- ja oliivipuuviljelmät reunustavat Toscanan kukkuloilla kiemurtelevia teitä. Matkanjärjestäjiltä voi tiedustella valmiita pakettimatkoja viinialueille.
Ruffinon Poggio Casciano -viinitilalle pääsee tilakierrokselle ja tastingiin sopimuksen mukaan. Ruffinon Brand Ambassador Edoardo Torna ”varastaa” eli antaa pipetillä maistiaisia suoraan viinitynnyristä.
Omatoimimatkailijan kannattaa tutustua discovertuscany.com-sivustoon tai suomenkieliseen viinimaa.fi-sivustoon. Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös yhdistää kaupunkilomaan vierailu viinitilalla. Kaikilla tiloilla ei välttämättä puhuta kuin italiaa. Jos tilan nettisivut ovat englanniksi, yleensä sieltä löytyy myös kielitaitoinen henkilö. Jos italialainen ajotyyli ei hirvitä, helpointa on vuokrata auto ja kierrellä pittoreskeja pikkukyliä maaseudulla.
Lähes jokaisesta kylästä löytyy viinikauppa, lihakauppa ja jäätelöbaari, gelateria. Tiet ovat kiemurtelevaa serpentiiniä, joten matkapahoinvoinnista kärsivälle Toscanan maaseutukierros ei sovi. Italialaiset kiertävät viinitiloja vespoilla.
Ruffinon edustustilalta Gretolesta avautuvat huimat näkymät laaksoon.
Kalaravintola Toscanan maaseudulla on harvinaisuus. Ristorante La Galleria sijaitsee hieman syrjässä, parhaat päivänsä nähneessä ostoskeskuksessa. Tänne ei turisti vahingossa eksy. Italialaiseen tapaan pöytään tuodaan monta annosta, jotka jaamme seurueen kesken. Maistamme ensimmäiseksi mustekalakeittoa. Sitä seuraavat sinisimpukat ja tonnikalatartar. Tarjoilijamme, sympaattinen italialaisrouva, esittelee ruoat italiaksi. Pappa al pomodoro on leipäpuuroa, joka tehdään tomaatista, valkosipulista ja leivästä, yleensä ilman kalaa.
Ristorante La Galleria, Galleria Cavalieri Ordine Vittorio Veneto 20, Poggibonsi (Siena). Navigaattoriin osoite Via del Commercio 31.
Viinirypäleet, joista tehdään viiniä, ovat pieniä ja erittäin makeita.
MAKUMATKALLE MILANOON
Milano on muodin mekka, mutta sinne voi lähteä myös ruokamatkalle. Kaupunki on täynnä upeita ravintoloita pizzeriasta kolmen Michelin-tähden paikkoihin.
Ristorante Berton on viimeisen päälle hiottu aistinautinto, sisustusta, palvelua ja ruokaa myöten. Huippukokki Andrea Bertonin uudessa ravintolassa on mahdollisuus ruokailla myös keittiössä tai yksityisessä kabinetissa. Yhdeksän ruokalajin maistelumenu maksaa 120 euroa. Ravintola sijaitsee ylellisessä ja futuristisessa Porta Nuova Varesinen vastavalmistuneessa kaupunginosassa, jossa on myös Alvar Aallon aukio. Alue on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Nautimme aterian myös vaatimattomammassa kulmakuppilassa Osteria del Gambero Rossossa, joka on kodikas ja meluisa italialaiseen tyyliin. Ilta kului seuratessa italialaista elämää ja nauttiessa herkullista pastaa.
Ristorante Bertonin ruoka-annokset ovat taideteoksia. Kuvassa sahramilla maustettuja riisilastuja sekä peruna- ja parmesaanilastuja.
ITALIAN SALAINEN HELMI SAN PELLEGRINO
Reilun tunnin ajomatkan päässä Milanosta sijaitsee vuorten ympäröimä San Pellegrinon pikkukylä. Se tunnetaan maailmalla laadukkaasta pullovedestä. Nykyään Nestlén omistama juomatehdas onkin alueen tärkein työllistäjä. Moderni tehdas nököttää laaksossa vuorten juurella, eikä sinne ole pääsyä ulkopuolisilla.
San Pellegrinon viehätys on paikan historiassa. Yli sata vuotta sitten joukko varakkaita italialaisia liikemiehiä perusti täydellisen vapaaajanpaikan ylimystölle, jossa he voisivat hoitaa terveyttään. Aikansa suurimpiin ja ylellisimpiin hotelleihin kuulunut Grand Hotel San Pellegrino on seissyt tyhjillään nelisenkymmentä vuotta. On helppo kuvitella millaista siellä on ollut hotellin loiston päivinä vuodesta 1904 ensimmäiseen maailmansotaan, kun rikkaat ja ylhäiset ympäri Eurooppaa ovat viettäneet siellä aikaansa.
CASINO KUIN BOND-ELOKUVISTA
Joen toisella puolella, vastapäätä hotellia on kunnostettu jugendtyylinen Casino, jonka sisäänkäyntiä koristavat skorpioninmalliset valaisimet. Sen esikuvana oli Monte Carlon legendaarinen kasino. Paikka rakennettiin, jotta hotellin vierailla olisi jotain tekemistä hoitaessaan terveyttä kylpylässä. Tosin uhkapelit sallittiin vain vuosina 1907–12, koska paikasta tuli liian suosittu. Casinolla oli huone, jonne saattoi vetäytyä itkemään tappion kyyneliä. Rakennus on restauroitu ja sinne järjestetään tilauksesta opastettuja kierroksia, joilla voi aistia menneen maailman loiston. Hotellinkin korjaamiseen on löytynyt rahoitus ja toivottavasti se avautuu lähivuosina yleisölle.
UNELMIEN KYLPYLÄ
Casinon vieressä sijaitsee täysin uusittu vanha kylpylärakennus ja sen uudisosa. Elegantti QC Terme -kylpylä on tarkoitettu vain aikuisille. Kylpylästä löytyy erilaisia altaita ja vesihoitoja kolmessa kerroksessa. Ympäri vuoden auki olevilta ulkoaltailta voi ihailla ympäröiviä vuoria. Vanhalla puolella on muun muassa hämärästi valaistu hiljentymishuone, jossa takkatuli palaa ja asiakkaat lepäilevät lampaantaljoilla päällystetyillä lepotuoleilla. Kaikkialla leijuu huonetuoksujen ja ylellisten saippuoiden tuoksu. Kun nälkä iskee, voi pukea ylleen paksun, pehmeän kylpytakin ja tossut ja siirtyä freskoilla koristeltuun ruokasaliin, jossa tarjoillaan brunssia ja iltapalaa.
QC Terme -kylpylässä voi kylpeä maailmankuulussa terveysvaikutteisessa San Pellegrinon vedessä. Ulkoaltaat ovat auki ympäri vuoden, sisäänpääsy 40 e
Jotain menneestä maailmasta ja paheellisuudesta on sentään jäljellä. Ylellisessä kylpylässä valokuvaaminen ei ole sallittua, sillä se on rakastuneiden parien suosiossa. Kylpylä haluaa taata asiakkaidensa yksityisyyden ja pitää seurapiirien suhdekuviot poissa juorulehtien palstoilta. Kylpylämatkan voi yhdistää esimerkiksi laskettelureissuun Italian Alpeille. Lennä Milanoon, vuokraa auto tai matkusta junalla Bergamoon ja sieltä 25 kilometrin päähän linjaautolla San Pellegrinoon. Kylpylässä ei ole majoitusta, mutta kylässä on muutama pieni hotelli. Alpeille on lyhyt matka esimerkiksi Foppoloon tai Madonna di Campiglioon.
Tietoa San Pellegrinosta:
● Turismo San Pellegrino Terme
HYVIÄ RAVINTOLOITA MILANOSSA:
HINTAVAT:
• Ristorante Berton, Viale della Liberazione 13
• Ristorante D’O, televisiosta tutun keittiömestari David Oldanin suosittu ravintola Milanon ulkopuolella. Via Magenta 18, San Pietro all’Olmo, Cornaredo
• Carlo e Camilla in Segheria, uskomaton miljöö vanhassa tehdasrakennuksessa, erikoisia drinkkejä, Segheria, Via Giuseppe Meda 24
• Al Pont de Ferr, yhden Michelinin tähden gourmetravintola Naviglin alueella, Ripa di Porta Ticinese 55, Naviglio Grande
• Ristorante Giacomo Arengario, upeat näkymät Duomolle. Via Guglielmo Marconi 1
EDULLISEMMAT:
• I Capatosta, hyvä pizzapaikka Naviglin alueella. Alzaia Naviglio Grande 56
• Cucina Fusetti, rennosti 50-luvun henkeen sisustettu pieni pastapaikka Naviglissa. Via Mario Fusetti 1
• Zio Pesce, hyvä kalaravintola, Via Cicco Simonetta 8
• Osteria del Gambero Rosso, Ristorante Pizzeria, Viale Pasubio 6
TIESITKÖ ETTÄ:
● Viiniköynnökset alkavat tuottaa satoa noin 3-vuotiaina. Vasta 10-vuotiaana ne alkavat tuottavaa määrää ja laatua. Parhaimmillaan köynnökset ovat 15–20-vuotiaina, ja ne uusitaan yleensä 25 vuoden jälkeen.
● Toscanan matkailun huippusesonki on touko–heinäkuussa. Elokuussa italialaiset itse lomailevat rantakaupungeissa tai vuoristossa.
● Juna on autoa nopeampi vaihtoehto Italiassa. Moottoriteitä lukuun ottamatta tiet ovat pieniä ja kiemuraisia. Junissa on joustava hinnoittelu. Liput kannattaa varata heti, kun ne tulevat myyntiin noin 5 kuukautta ennen matkaa. Liput ovat silloin edullisempia. Lippuja ei voi ostaa junasta.Trenitalian nettisivuille
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2