Hanna Linnakko
Johanna Vireaho kuvat Hanna Linnakko
1. Valitse valoisa kasvupaikka
Kotioloissa mehikasvit ovat helppohoitoisia huonekasveja, kunhan ne saavat sopivan runsaasti valoa vuoden ympäri ja maltillisesti vettä. Yleisin syy mehikasvien nuupahtamiseen on liiallinen kastelu. Yleispätevää hoito-ohjetta on mahdotonta antaa, sillä eri lajien välillä on paljon eroja. Kannattaa selvittää, missä kasvi esiintyy luonnonvaraisena ja millaiset kasvuolosuhteet sillä on luonnossa. Näin hoito kotioloissa on helpompaa.
Kokoa hyllyyn mehikasvikollaasi. Riippuva kasvi on mehikasvimaiset lehdet omaava herttalyhty.
Hanna Linnakko
2. Muista salaojittaa ruukku
Valitse mehikasveille huokoinen, lasittamaton saviruukku, josta liiallinen kosteus pääsee haihtumaan nopeasti. Salaojita ruukku aina kevytsoralla, kivillä tai rikkoutuneilla saviruukun palasilla. Jos käytät kierrätysastiaa, kannattaa istutusta kastella mieluummin maltilla, jotta kasvit eivät missään vaiheessa seiso liian märässä mullassa.
Kalliotyräkki kasvaa näyttävästi viuhkan muotoon. Tyräkit ovat helppoja kasvatettavia. Ne kaipaavat hieman enemmän kosteutta kuin
Hanna Linnakko
3. Valitse hiekkapitoista multaa
Mehikasvit kasvavat hiekkapitoisessa ja vettä läpäisevässä kasvualustassa, joten istuta mehikasvit esimerkiksi kaktusmultaan tai muuhun hiekkapitoiseen multaan. Hiekkapitoista multaa voit keventää vulkaanisella kiviaineksella, perliitillä ja kevytsoralla. Poikkeuksena ovat lehtikaktukset, joille voi käyttää viherkasveille tarkoitettua multaa.
Ruukun ei tarvitse olla perinteinen. Kirpputoreilta löytyy erilaisia astioita, joihin voi hyvin istuttaa vähään tyytyviä mehikasveja. Ruukussa aasinmakaruohoa, kirjotähti, mehiruusuke, pyörökaktus ja härmälehti.
Hanna Linnakko
4. Samaan ruukkuun samankaltaisia kasveja
Samaan ruukkuun voi yhdistää useita mehikasveja, jotka elävät samankaltaisissa olosuhteissa. Mullan pinnan voi maisemoida erilaisilla katteilla, kuten hiekalla, soralla ja simpukankuorilla.
Amppeliin passeli kaktus on tarhametsäkaktus eli pitaija. Pienissä ruukuissa on kuulakaktus ja eteläafrikkalainen mehikasvi Frithia pulchra.
Hanna Linnakko
5. Kastele talvella vähän
Perusohjeena mehikasveja kastellaan kesän kasvukaudella keväästä alkusyksyyn reilummin, noin 1–2 viikon välein. Kastelua vähennetään talveksi, jolloin mehikasveja voi kastella kerran tai kaksi kuukaudessa.
Kivikukat jätetään talveksi kokonaan ilman kastelua.
Huopaitulehti kasvaa helposti jopa 60-80-senttiseksi, joten tällä kasvilla syntyy mehikasviasetelmiin korkeutta.
Hanna Linnakko
6. Lannoita kasvukaudella kevyesti
Jos mehikasvit ovat talven huoneenlämpöä viileämmässä paikassa, voi kastelua vähentää. Mehikasveja voi lannoittaa kasvukaudella hyvin miedolla, vähätyppisellä ravinteella, esimerkiksi kaktuslannoitteella.
Pikku elefantin jäljissä. Tämän kasvin, Frithia pulchran, englanninkielinen nimi on Fairy Elephant's Feet.
Hanna Linnakko
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2