Artikkeli

Koti ja keit­tiö 10/2008

Musta­tor­vi­sie­ni­keitto

Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Kiehauta sieniä kattilassa omassa liemessään, kunnes neste on haihtunut...

4 an­nos­ta

300 - 400 g (noin 1 l) esim. tuo­rei­ta mus­ta­tor­vi­sie­niä

1 - 2 si­pu­lia

3 rkl voi­ta tai öl­jyä

3 rkl veh­nä­jau­ho­ja

8 dl kana- tai kas­vis­lien­tä

noin 1 rkl tuo­ret­ta ra­kuu­naa

tai 1 tl kui­vat­tua

2 - 3 rkl tuo­ret­ta sil­put­tua per­sil­jaa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

100 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

2 dl rans­kan­ker­maa

(suo­laa)

2 - 3 rkl sher­ryä tai ma­dei­raa

1. Puh­dis­ta ja pil­ko sie­net. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit.

2. Kie­hau­ta sie­niä kat­ti­las­sa omas­sa lie­mes­sään, kun­nes nes­te on haih­tu­nut.

3. Li­sää kat­ti­laan ras­va ja kuul­lo­ta sii­nä hie­non­net­tu si­pu­li. Ri­pot­te­le jouk­koon veh­nä­jau­hot ja li­sää kana- tai kas­vis­lie­mi koko ajan se koit­ta­en. Li­sää myös yr­tit ja pip­pu­ri. Kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä noin 10 mi­nuut­tia.

4. Li­sää tuo­re­juus­to ja ker­ma ja kuu­men­na niin, et­tä juus­to su­laa jouk­koon. Tar­kis­ta maku ja li­sää tar­vit­ta­es­sa suo­laa.

5. Maus­ta lo­puk­si sher­ryl­lä tai ma­dei­ral­la, mut­ta älä kei­tä enää.