Artikkeli

Koti ja keit­tiö 12/2008

Mustaherukka-suklaa­mous­se­lei­vokset

Valmista kääretorttupohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon siivilän läpi...

8 - 10 an­nos­ta

Poh­ja:

3 mu­naa

1 dl so­ke­ria

2 rkl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl pe­ru­na­jau­ho­ja

3 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

3/4 tl lei­vin­jau­het­ta

Mus­ta­he­ruk­ka­täy­te:

1 1/2 dl mus­ta­he­ruk­ka­me­hua

1 dl mus­ta­he­ruk­ka­so­set­ta

1 dl hyy­te­lö­so­ke­ria

Suk­laa­mous­se­täy­te:

4 lii­va­te­leh­teä

150 g tum­maa suk­laa­ta

200 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 1/4 dl so­ke­ria

2 mu­naa

2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

Ko­ris­te­luun:

pa­kas­tet­tu­ja mus­ta­he­ru­koi­ta

1. Val­mis­ta kää­re­tort­tu­poh­ja. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja li­sää vaah­toon sii­vi­län läpi. Kään­te­le tai­ki­na ta­sai­sek­si ja le­vi­tä lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tun suo­ra­kul­mai­sen, (noin 20 x 30 cm) uu­nin­kes­tä­vän vuo­an poh­jal­le. Kyp­sen­nä uu­nis­sa 200 - 225 as­tees­sa 8 - 10 mi­nuut­tia.

2. Val­mis­ta mous­se­täy­te. Lai­ta lii­va­te­leh­det kyl­mään ve­teen li­ko­a­maan. Su­la­ta suk­laa ve­si­hau­tees­sa tai mie­dol­la läm­möl­lä pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa. An­na jääh­tyä het­ken.

3. Val­mis­ta mus­ta­he­ruk­ka­täy­te. Mit­taa mus­ta­he­ruk­ka­me­hu ja -sose kat­ti­laan, se­koi­ta ta­sai­sek­si ja kie­hau­ta. Li­sää hyy­te­lö­so­ke­ri ja an­na se­ok­sen kie­hah­taa uu­del­leen. Le­vi­tä mus­ta­he­ruk­ka­täy­te kää­re­tort­tu­poh­jan pääl­le ohu­ek­si ker­rok­sek­si ja an­na het­ken jäh­met­tyä.

4. Val­mis­ta suk­laa­mous­se­täy­te. Not­kis­ta tuo­re­juus­to. Erot­te­le val­ku­ai­set ja kel­tu­ai­set. Pu­ris­ta lii­va­te­leh­dis­tä yli­mää­räi­nen vesi pois ja liu­o­ta ne tilk­kaan kuu­maa vet­tä. Li­sää lii­va­te­se­os ohu­e­na nau­ha­na tuo­re­juus­ton jouk­koon sa­mal­la se­koit­ta­en. Li­sää myös su­la­tet­tu suk­laa, va­nil­ja­so­ke­ri, puo­let so­ke­ris­ta (3/4 dl) ja kel­tu­ai­set.

5. Vaah­do­ta val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si, li­sää lo­put so­ke­ris­ta (3/4 dl) ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes seos on ma­ren­ki­mais­ta. Vaah­do­ta myös ker­ma. Yh­dis­tä ker­ma­vaah­to ja ma­ren­ki­vaah­to tuo­re­juus­to­se­ok­seen va­ro­vas­ti se­koit­ta­en. Le­vi­tä suk­laa­täy­te vuo­kaan mus­ta­he­ruk­ka­ker­rok­sen pääl­le.

6. An­na tor­tun hyy­tyä vä­hin­tään muu­ta­man tun­nin ajan jää­kaa­pis­sa. Leik­kaa an­nos­pa­loik­si ja ko­ris­te­le pa­kas­te­tuil­la mus­ta­he­ru­koil­la.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ