Artikkeli

Majoneesi

2 kel­tu­ais­ta

2 tl si­nap­pia

1/2 tl suo­laa

ri­paus val­ko­pip­pu­ria

2 rkl vii­nie­tik­kaa tai sit­ruu­na­me­hua

2 - 3 dl ryp­si­öl­jyä

1. Mit­taa te­ho­se­koit­ti­meen kel­tu­ai­set, si­nap­pi ja suo­la sekä pip­pu­ri ja puo­let vii­nie­ti­kas­ta. Käyn­nis­tä te­ho­se­koi­tin ja an­na pyö­riä het­ken.

2. Li­sää öl­jyä en­sin ti­poit­tain ja sit­ten ohu­e­na nau­ha­na, kun­nes kas­ti­ke on ma­jo­nee­si­mais­ta. Mitä enem­män öl­jyä li­säät, sitä pak­sum­pi kas­tik­kees­ta tu­lee. Se­koi­ta ta­sai­sek­si kas­tik­keek­si ja tar­kis­ta maku.

Vink­ki! Jo­gurt­ti­ma­jo­nee­si syn­tyy, kun li­säät val­mii­seen ma­jo­nee­siin noin 2 dl maus­ta­ma­ton­ta, pak­sua, turk­ki­lais­ta jo­gurt­tia. Pe­rin­tei­ses­tä luon­non­jo­gur­tis­ta va­lu­tat yli­mää­räi­sen nes­teen pois esi­mer­kik­si kah­vi­suo­dat­ti­men

läpi.

Ma­jo­nee­sin maus­ta­mis­vin­kit

Chi­li­ma­jo­nee­si: Ri­paus hie­non­net­tua chi­liä, chi­li­rou­het­ta tai -maus­tet­ta an­taa pot­kua ja tilk­ka to­maat­ti­so­set­ta vä­riä. Ma­jo­nee­sin voi maus­taa myös chi­li­kas­tik­keel­la.

Lime-/sit­ruu­na­ma­jo­nee­si: Li­sää pari ruo­ka­lu­si­kal­lis­ta li­men tai sit­ruu­nan me­hua. Kir­pe­ää ma­kua voi te­hos­taa li­sää­mäl­lä hie­man myös sit­rus­he­del­mien raas­tet­tua kuor­ta.

Yrt­ti­ma­jo­nee­si: Pe­ru­syrt­ti­ma­jo­nee­si syn­tyy esi­mer­kik­si ba­si­li­kan, per­sil­jan ja ruo­ho­si­pu­lin yh­dis­tel­mäs­tä. Kir­ve­lil­lä, til­lil­lä ja ruo­ho­si­pu­lil­la maus­tet­tu ma­jo­nee­si so­pii ka­la­ruo­kien li­säk­keek­si.

Wa­sa­bi­ma­jo­nee­si: Li­sää ma­jo­nee­siin 1 - 2 tl wa­sa­bi­tah­naa. Wa­sa­bi so­pii myös jo­gurt­ti­ma­jo­nee­sin maus­teek­si.