Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN  •  KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK • VII­NI­SUO­SI­TUK­SET SARI SIRÉN KOTI JA KEIT­TIÖ 3/2016 

Liha-luuliemi

Perusasiat kunniaan – ravintorikas liha-luuliemi on nyt trendikästä juotavaa siivilöitynä ihan sellaisenaan. Sama liemi sopii myös patojen, kastikkeiden ja keittojen mausteeksi.

noin 1 ½ l

800 g maus­ta­mat­to­mia ka­nan­koi­pia

800 g hä­rän­hän­tiä tai nau­dan­pot­kia

noin 3 l vet­tä

2–3 si­pu­lia

2–3 pork­ka­naa

6–8 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2–3 var­si­sel­le­rin vart­ta

1 tlk (400 g) säi­löt­ty­jä kir­sik­ka­to­maat­te­ja

3 rkl per­sil­jaa tai leh­ti­per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

1 ½ tl kui­vat­tua tim­ja­mia 1 tl ko­ko­nai­sia mus­ta­pip­pu­rei­ta

1 tl ko­ko­nai­sia val­ko­pip­pu­rei­ta

2 laa­ke­rin­leh­teä suo­laa

1. Pyyh­käi­se li­hat ta­lous­pa­pe­ril­la tai huuh­te­le kyl­mäl­lä ve­del­lä no­pe­as­ti. Lai­ta li­hat isoon pa­taan tai kat­ti­laan. Kaa­da pääl­le kyl­mää vet­tä niin, et­tä li­hat peit­ty­vät. Kuu­men­na kie­hu­vak­si ja an­na hau­tua kan­nen al­la noin tun­nin ajan. Kuo­ri pin­nal­le nou­se­va vaah­to pois rei­kä­kau­hal­la.

2. Kuo­ri ja hal­kai­se si­pu­lit. Kuo­ri pork­ka­nat ja pa­loit­te­le rei­luik­si pa­loik­si. Kuo­ri val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Pät­ki var­si­sel­le­ri rei­luik­si pa­loik­si.

3. Li­sää kas­vik­set, säi­lö­tyt to­maa­tit, yr­tit, pip­pu­rit ja laa­ke­rin­leh­det lie­meen. Li­sää vet­tä tar­vit­ta­es­sa niin, et­tä kaik­ki raa­ka-ai­neet peit­ty­vät. Hau­du­ta hil­jal­leen vä­hin­tään kol­me tun­tia.

4. Sii­vi­löi lie­mi. Maus­ta lie­mi suo­lal­la, noin ½ –1 tl suo­laa/ lit­ra. Lai­men­na tar­vit­ta­es­sa ve­del­lä ja nau­ti sel­lai­se­naan tai käy­tä li­ha­lie­mi­maus­tee­na.

VINK­KI! Pa­kas­ta li­ha­lien­tä ha­lu­tes­sa­si jää­pa­la­ra­si­oi­hin. Mu­re­ak­si hau­tu­neet li­hat ja kas­vik­set mais­tu­vat vaik­ka lei­vän pääl­lä tai ham­pu­ri­lai­sen vä­lis­sä.