Mari Harjula • Kuvat Fabian BjörkLISÄTIETOA:Sami Tallberg: Villiyrttikeittokirja Jouni Toivanen: Viettelevät villiyrtit – Luonnon herkkuja arkeen ja juhlaanKatariina Vuori: Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista KOTI JA KEITTIÖ 5/2016
4 annosta
1 dl kuusenkerkkäsiirappia (ks. ohje alla)
2 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
2 rkl sokeria
2 liivatetta
Raparperilisuke:
1 dl raparperikuutioita
1/4 dl sokeria
½ tl tuoretta inkivääriä raastettuna
Koristeluun:
ahomansikan kukkia
1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa höyryävän kuumaksi. Lisää kuusenkerkkäsiirappi ja liivatteet. Sekoita tasaiseksi ja kaada annoskulhoihin.
3. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
4. Valmista raparperilisuke. Laita raparperikuutiot ja sokeri kattilaan. Lisää inkivääri. Kiehauta ja keitä sen aikaa, kunnes raparperi hieman pehmenee ja alkaa irrota nestettä. Jäähdytä ja jaa lisuke hyytyneille vanukkaille tarjolle laitettaessa.
Kuusenkerkkäsiirappi
1 l kuusenkerkkiä
1 ½ l vettä
4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Laita kuusenkerkät veteen likoamaan noin kolmeksi tunniksi.
2. Siivilöi liotetut kerkät. Laita kerkät kattilaan. Lisää vesi ja keitä kerkkiä hiljalleen tunnin ajan. Siivilöi liemi talteen.
3. Lisää kerkkäliemeen sokeri ja keitä vielä noin tunti, kunnes liemi muuttuu paksuksi tummaksi, punaiseksi siirapiksi.
4. Pullota tai purkita siirappi ja säilytä jääkaapissa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2