Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Teks­ti ja ku­vat Jes­per Møller

Toi­mit­ta­nut Miia Vä­hä­hyyp­pä

Koti ja keit­tiö 8/2015

Korsikan hurmaavat pikkukylät vievät matkailijan sydämen

Välimerestä kohoavalle Korsikalle houkuttelevat rehevät maisemat, lumoava kukkaloisto sekä pienet, pittoreskit kylät. Osaa niistä pidetään Ranskan kauneimpina.

Pi­ti­hän se ar­va­ta – olen ek­sy­nyt. Kor­si­kan van­hat mu­ku­la­pääl­lys­tei­set ka­dut ovat ka­ven­tu­neet vain met­rin tai pa­rin le­vyis­ten pien­ten pol­ku­jen, port­tien ja hiek­kais­ten por­tai­den la­by­rin­tik­si. Kar­tan kans­sa suun­nis­ta­mi­nen on lä­hes mah­do­ton­ta, jo­ten lie­nee pa­ras­ta vain unoh­taa kii­reet ja naut­tia vuo­si­sa­to­ja van­has­ta ym­pä­ris­tös­tä. En­nem­min tai myö­hem­min löy­tä­nen ta­kai­sin läh­tö­pis­tee­seen.

Ter­ve­tu­loa van­haan Sartè­neen! Saa­ren ete­lä­o­sas­sa, idyl­li­ses­ti pie­nes­sä rin­tees­sä si­jait­se­vaa ky­lää sa­no­taan kai­kis­ta Kor­si­kan ky­lis­tä kor­si­ka­lai­sim­mak­si. Se on­kin kiis­tä­mät­tä har­vi­nai­sen tun­nel­mal­li­nen herk­ku­pa­la. Kau­nis kau­pun­gin­ta­lo, kirk­ko ja viih­tyi­sän au­ki­on kor­ke­at vuo­ri­vaah­te­rat pai­nu­vat py­sy­väs­ti muis­tiin. Mut­kai­set ja jyr­kät ka­dut vih­jaa­vat sii­tä, mil­lai­sel­ta kor­si­ka­lai­set ky­lät näyt­ti­vät vuo­si­sa­to­ja sit­ten.

Pysähtyikö aika sata vuotta sitten? Idyllisten kylien talot ovat kuin tuulahdus menneisyydestä.

Pysähtyikö aika sata vuotta sitten? Idyllisten kylien talot ovat kuin tuulahdus menneisyydestä.

KOR­SI­KAN AL­KU­PE­RÄI­SIÄ KY­LIÄ

Va­li­tet­ta­vas­ti Sartè­ne ei ole enää ihan tun­te­ma­ton hel­mi. Se­son­ki­kau­te­na ka­pe­at ka­dut saat­ta­vat ku­his­ta tu­ris­te­ja, jot­ka ha­lu­a­vat ko­kea his­to­ri­al­li­sen ky­län tun­nel­man.

On­nek­si Kor­si­ka kät­kee si­sään­sä myös tun­te­mat­to­mia ky­liä, jot­ka ovat vie­rai­lun ar­voi­sia. Nii­tä löy­tyy saa­ren joka kol­kas­ta. Ai­toa kor­si­ka­lais­ta tun­nel­maa tar­jo­a­vat esi­mer­kik­si Zon­za saa­ren vuo­ris­toi­ses­sa ete­lä­o­sas­sa sekä kau­niit Pat­ri­mo­nio ja Olet­ta hie­man poh­joi­sem­pa­na.

Län­si­ran­ni­kon hel­mi on Pi­a­na, jota ei kan­na­ta jät­tää vä­liin, jos kier­te­lee saar­ta au­tol­la. Lep­poi­saan ky­lään tu­tus­tuu mil­tei huo­maa­mat­taan, kun ihai­lee van­ho­ja ok­ran­vä­ri­siä ta­lo­ja ja nii­den sa­vi­kat­to­ja. Asuk­kaat ovat miel­ty­neet vä­rik­käi­siin kuk­kiin, jot­ka ko­ris­ta­vat por­tai­ta ja par­vek­kei­ta. Myös nä­ky­mä me­rel­le on hui­kea, jo­ten ei ole­kaan eri­tyi­sen vai­ke­aa ta­ju­ta, mik­si kylä on Rans­kan kau­neim­pien lis­tal­la.

Mah­tuu Kor­si­kal­le muu­ta­ma kiin­nos­ta­va kau­pun­ki­kin. Jos ha­lu­aa ko­kea kau­pun­kie­lä­mää, Ajac­cio saa­ren län­si­ran­nal­la on hyvä va­lin­ta. Na­po­le­o­nin syn­nyin­paik­ka­na tun­ne­tun kau­pun­gin pa­ras­ta an­tia ovat lu­kui­sat ul­koil­ma­ra­vin­to­lat, vie­hät­tä­vä sa­ta­ma ja sen pie­net ja vä­rik­käät ka­las­ta­ja­ve­neet.

Korsikalta kannattaa ostaa hyviä ranskalaisia viinejä ja suklaata. Tarkkaile houkuttelevia pikkuputiikkeja sillä silmällä. Vanhat kivirappuset ja kukkaruukut ovat näky, jonka kohtaa eri puolilla Korsikaa – nämä ovat Corten kylästä.

Korsikalta kannattaa ostaa hyviä ranskalaisia viinejä ja suklaata. Tarkkaile houkuttelevia pikkuputiikkeja sillä silmällä. Vanhat kivirappuset ja kukkaruukut ovat näky, jonka kohtaa eri puolilla Korsikaa – nämä ovat Corten kylästä.

MA­JES­TEET­TI­SET VUO­RET

Kor­si­kaa mark­ki­noi­daan kau­neu­den saa­re­na. Ym­mär­rän hy­vin no­pe­as­ti, mik­si. Tar­jol­la on kaik­ki ai­nek­set lep­poi­saan, mut­ta kiin­nos­ta­vaan ja mo­ni­puo­li­seen lo­maan. Saa­ren si­sä­o­sien vuo­ret ovat hen­ke­ä­sal­paa­via, ran­ni­kol­ta taas löy­tää mo­nia hie­no­ja ran­to­ja au­rin­gon­pal­von­taan.

Ky­lis­sä van­hat her­rat pe­laa­vat pe­tank­kia pui­den var­jos­sa koko ke­sän. Kau­pois­ta ja mark­ki­noil­ta voi hank­kia kä­si­töi­tä ja ku­li­naa­ri­sia eri­koi­suuk­sia.

Ku­kat ko­ris­ta­vat niin pie­niä ky­liä kuin kau­pun­ke­ja­kin – Kor­si­ka on mui­ta Vä­li­me­ren saa­ria huo­mat­ta­vas­ti re­he­väm­pi ja vih­re­äm­pi. Sen kas­vil­li­suus koos­tuu mui­den mu­as­sa sa­ni­ai­sis­ta, kas­tan­ja­puis­ta, vii­ni­köyn­nök­sis­tä ja val­ta­vas­ta mää­räs­tä hor­ten­si­oi­ta. Kor­si­kan kas­vis­ton tyy­pil­li­sin tun­nus­merk­ki on tii­vis ja iki­vih­reä mac­c­hia-pen­saik­ko. Mac­c­hia koos­tuu vil­li­kas­veis­ta, ku­ten tim­ja­mis­ta, la­ven­te­lis­ta, ros­ma­rii­nis­ta ja myr­tis­tä. Se tuok­suu huu­maa­val­le ohi­kul­ki­jaa ilah­dut­ta­en.

Miltä kuulostaisi veneajelu luolamaisen Les Calanchesien lävitse?

Miltä kuulostaisi veneajelu luolamaisen Les Calanchesien lävitse?

Kes­kem­mäl­lä saar­ta, lä­hel­lä Por­ton ky­lää, voi ajaa kalk­ki­ki­vis­ten kal­li­oi­den, Les Ca­lanc­he­sien lä­vit­se. Alue on va­lit­tu Unes­con maa­il­man­pe­rin­tö­koh­teek­si.

Bonifacion kylä sijaitsee dramaattisesti korkeiden kalkkikivi-kallioiden päällä.

Bonifacion kylä sijaitsee dramaattisesti korkeiden kalkkikivi-kallioiden päällä.

VÄ­HÄN TU­RIS­TI­RY­SIÄ

Var­sin­kin ke­sä­kuu­kau­si­na saa­rel­la pör­rää rei­lus­ti tu­ris­te­ja – lä­hin­nä rans­ka­lai­sia ja ita­li­a­lai­sia. Ei kui­ten­kaan kan­na­ta säi­käh­tää, sil­lä mat­kai­li­joi­den mää­rä on sil­ti pie­nem­pi kuin muis­sa Vä­li­me­ren koh­teis­sa, ja mas­sa­tu­ris­mi ra­joit­tuu vain muu­ta­mal­le alu­eel­le.

Tu­ris­te­ja par­vei­lee Por­to-Vec­c­hi­on ky­län ym­pä­ril­lä saa­ren ete­lä­o­sas­sa ja kau­niis­sa naa­pu­ri­ky­läs­sä Bo­ni­fa­ci­os­sa. Mat­kai­li­jat ovat löy­tä­neet myös luo­tei­set Cal­vin ja L’Île Rous­sen ky­lät Ba­lag­nen alu­eel­la. Jopa näis­sä tu­ris­mi­kes­kit­ty­mis­sä on yl­lät­tä­vän help­po pa­e­ta mat­kai­li­joi­ta.

Suu­rin osa vie­rai­li­jois­ta kes­kit­tyy lo­mal­laan ran­ni­kon ky­liin ja ran­toi­hin, jo­ten si­sä­maa odot­taa kä­vi­jöi­tään mel­ko kos­ke­mat­to­ma­na. Vuok­raa siis au­to ja hu­rau­ta roh­ke­as­ti kes­kel­le saar­ta. Siel­lä koet vai­kut­ta­vat vuo­ret, ihas­te­let kau­nii­ta kuk­ka­laak­so­ja ja pää­dyt seik­kai­le­maan mo­niin hou­kut­te­le­viin ky­liin.

Ba­lag­nes­sa voi kul­kea esi­mer­kik­si Rou­te des Ar­ti­san­sin reit­tiä, joka joh­dat­taa pe­rin­teis­ten kä­si­työ­läis­ten luo. Eni­ten mat­kal­ta löy­tää tai­de­kä­si­työ­läis­ten pa­jo­ja. Mat­kaa tai­te­taan mä­ki­ses­sä mai­se­mas­sa ja ohi­te­taan usei­ta vie­hät­tä­viä ky­liä, jo­ten sil­män­ruo­kaa on taas riit­tä­miin.

Py­säh­dyk­sen ar­vois­ta Pig­naa kut­su­taan myös si­ni­sek­si ky­läk­si mo­nien vaa­le­an­si­nis­ten ik­ku­na­luuk­ku­jen­sa vuok­si. Noin 25 vuot­ta sit­ten Pig­na oli vaa­ras­sa au­ti­oi­tua ko­ko­naan, kun­nes jouk­ko kä­si­työ­läi­siä os­ti ta­lot ja kun­nos­ti ne. Ny­kyi­sin ky­läs­sä on mon­ta eloi­saa vers­tas­ta ja atel­jee­ta. Jou­kos­ta löy­tyy jo­tain niin­kin har­vi­nais­ta kuin hui­lu­vers­tas. Rei­til­lä voi vie­rail­la myös la­sin­pu­hal­ta­jan, sa­ven­va­la­jan, ke­raa­mi­kon ja ko­ru­tai­tei­li­jan pa­jas­sa.

Har­vat pai­kal­li­set tu­ris­ti­a­lan ul­ko­puo­lel­ta osaa­vat täl­lä seu­dul­la muu­ta kuin rans­kaa ja kor­si­kaa. Jos ha­lu­at os­taa jo­tain, oli­si kiel­tä­mät­tä hyvä tul­la ym­mär­re­tyk­si, jo­ten jos et satu osaa­maan muu­ta­maa sa­naa rans­kaa, niin kan­nat­taa kan­taa mu­ka­na fraa­si­sa­na­kir­jaa. Ai­to­ja kä­si­töi­tä on ilo saa­da käyt­töön, ja täl­lä alu­eel­la voit teh­dä mel­ko edul­li­sia löy­tö­jä. Mi­käs sen pa­rem­paa!

RA­VIN­TO­LA­VIN­KIT KOR­SI­KAL­LE

Ete­lä­rans­ka­lai­nen keit­tiö se­koi­tet­tu­na vä­li­me­rel­li­seen keit­ti­öön on oi­va yh­dis­tel­mä.

Suo­sit­te­lem­me näi­tä:

● La Voi­lier, Bo­ni­fa­cio

Idyl­li­sel­lä ran­ta­ka­dul­la, lä­hel­lä van­haa kau­pun­gi­no­saa si­jait­se­va ra­vin­to­la on eri­kois­tu­nut me­re­ne­lä­viin, jo­ten ko­kei­le esi­mer­kik­si eri­no­mais­ta ka­la­ri­sot­toa. Ys­tä­väl­li­nen ja osaa­va hen­ki­lö­kun­ta.

Quai Jérome Com­pa­ret­ti 81

● La Tab­le de Sa­bi­ne, Cal­vi

Sa­bi­nen ra­vin­to­la on yk­si ky­län hie­noim­mis­ta ole­mat­ta kui­ten­kaan eri­tyi­sen kal­lis. Te­ras­sil­ta on täy­del­li­nen nä­kö­a­la ran­ta­ka­dul­le. Ruo­ak­si käy her­kul­li­nen hum­me­ri­ko­ho­kas tai vih­reä par­sa tuo­reen pai­kal­li­sen vuo­hen­juus­ton kera. Jäl­ki­ruo­ak­si voi suo­si­tel­la vas­ta­lei­vot­tua suk­laa­kak­kua. Se tar­joil­laan ko­ti­te­koi­sen va­nil­ja­jää­te­lön ja ki­nus­ki­kas­tik­keen kera.

Quai Land­ry (ei ta­lon­nu­me­roa)

● L’Aig­lon, Zon­za

Eri­no­mai­nen paik­ka var­joi­sel­le lou­naal­le. An­nok­set ovat mel­ko pie­niä, jo­ten nii­tä voi ti­la­ta use­am­man ker­ral­la. Pa­ras­ta jäl­ki­ruo­kaa on ma­kea ba­naa­ni­kak­ku.

Zon­zan pää­ka­tu

Kalarisotto Bonifaciossa vie kielen mennessään. Saaren monilta markkinoilta voit ostaa herkullisia paikallisia erikoisuuksia, kuten makkaroita, oliiveja, öljyjä, tapenadeja tai marmeladeja.

Kalarisotto Bonifaciossa vie kielen mennessään. Saaren monilta markkinoilta voit ostaa herkullisia paikallisia erikoisuuksia, kuten makkaroita, oliiveja, öljyjä, tapenadeja tai marmeladeja.

HYVÄ TIE­TÄÄ

Par­hai­ten Kor­si­kaan tu­tus­tuu au­tol­la, jo­ten vuok­raa­mi­nen on hyvä idea. Lue li­sää osoit­tees­ta vi­sit-cor­si­ca.com

YÖ­VY TÄÄL­LÄ

● So­le­ma­re, Bo­ni­fa­cio

Ho­tel­lil­ta on nä­kö­a­la sa­ta­maan. Isot ja viih­tyi­sät huo­neet. Hin­nat al­ka­en 115 eu­roa kah­den hen­gen huo­neel­ta.

La Nou­vel­le Ma­ri­ne, +33 4 95 73 01 06

● Le Bel­ve­de­re, Por­to

Kan­nat­taa pyy­tää huo­net­ta, jon­ka ik­ku­nat an­ta­vat pie­neen ve­ne­sa­ta­maan. Ho­tel­lin ra­vin­to­las­ta saa il­tai­sin eri­no­mais­ta ruo­kaa. Hin­nat al­ka­en 73 eu­roa kah­den hen­gen huo­neel­ta nä­kö­a­lal­la.

Por­to Ma­ri­ne, +33 495 26 12 01

Lue Myös

18 vinkkiä - herkuttelijan Pohjois-Irlanti

Luksusloma Kanarialla - Tässä parhaat vinkit

Tunnelmallinen Tallinna on parhaimmillaan joulun alla

18 vinkkiä - herkuttelijan Pohjois-Irlanti

Luksusloma Kanarialla - Tässä parhaat vinkit

Tunnelmallinen Tallinna on parhaimmillaan joulun alla

Koe todellinen talven taika - 18 parasta vinkkiä Porvooseen

Trooppista Rio de Janeiroa leimaavat hulppeat maisemat ja brasilialainen rentous

4 + 2 vinkkiä Lontoon sisus­tus­kaup­poihin

Eteisen syyspäi­vi­tyk­sillä hintaeroa 2 060 euroa – Huomaatko eron?

Syyssalaatti

Kolme herkullista kasvis­ruo­ka­re­septiä syksyyn

Eteisen syyspäi­vi­tyk­sillä hintaeroa 2 060 euroa – Huomaatko eron?

Syyssalaatti

Kolme herkullista kasvis­ruo­ka­re­septiä syksyyn

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 10/2023?

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Poimi tästä: 13 herkullista sienireseptiä

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Kurpitsainen toscakakku

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Paahdettu kurpitsakeitto & yrtti-pistaasipesto

Sekoita mustikkainen smash cocktail

Friteeratut kukka- ja parsakaalit curry-mangodipin kera

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 10/2023?

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Poimi tästä: 13 herkullista sienireseptiä

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Kurpitsainen toscakakku

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Paahdettu kurpitsakeitto & yrtti-pistaasipesto

Sekoita mustikkainen smash cocktail

Friteeratut kukka- ja parsakaalit curry-mangodipin kera

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2