Artikkeli
Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan  kanssa.

Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan kanssa.

Martti Järvi

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Kermaisessa misoliemessä kypsennetyt sinisimpukat alkuruoaksi

Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan kanssa.

Mi­so­sim­pu­kat

20 mi­nuut­tia . help­po . 14 e

4 al­ku­ruo­ka-an­nos­ta

1 kg tuo­rei­ta tai pa­kas­tet­tu­ja si­ni­sim­pu­koi­ta

1 sa­lot­ti­si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl hie­non­net­tua tim­ja­mia

2 rkl voi­ta

2 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl val­ko­vii­niä

2 rkl vaa­le­aa mi­so­tah­naa

½ tl suo­laa

1. Puh­dis­ta tuo­reet si­ni­sim­pu­kat kyl­mäl­lä ve­del­lä ja har­jal­la. Ko­pau­ta avo­nai­sia sim­pu­koi­ta pöy­dän­kul­maan. Jos sim­puk­ka ei sul­keu­du, hei­tä se pois. Hei­tä pois myös kuo­res­taan rik­kou­tu­neet sim­pu­kat. Nos­ta puh­dis­te­tut sim­pu­kat kul­hoon ja kaa­da pääl­le kyl­mää vet­tä. Pa­kas­te­tuil­le si­ni­sim­pu­koil­le ei tar­vit­se teh­dä puh­dis­tus­toi­men­pi­tei­tä.

2. Kuo­ri ja hie­non­na sa­lot­ti­si­pu­li ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Hie­non­na tim­ja­mi.

3. Kuu­men­na voi kan­nel­li­ses­sa pais­to­ka­sa­ris­sa. Li­sää si­pu­lit ja val­ko­si­pu­lit. Kuul­lo­ta pari mi­nuut­tia. Li­sää kuo­hu­ker­ma, val­ko­vii­ni, mi­so­tah­na, tim­ja­mi ja suo­la. Kie­hau­ta.

4. Kaa­da vesi sim­pu­kois­ta ja nos­ta si­ni­sim­pu­kat kei­tin­lie­meen. Jos val­mis­tat ruo­an pa­kas­te­sim­pu­kois­ta, li­sää sim­pu­kat jäi­si­nä lie­meen. Kei­tä sim­pu­koi­ta kan­nen al­la 5 mi­nuut­tia. Pois­ta avau­tu­mat­to­mat sim­pu­kat. Tar­joi­le sim­pu­koi­den kans­sa pa­ton­kia.

Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan  kanssa.

Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan kanssa.

Tie­sit­kö?

Si­ni­sim­pu­koi­den pa­ras se­son­ki on syys­kuus­ta huh­ti­kuul­le. Suo­meen si­ni­sim­pu­kat tuo­daan useim­mi­ten Ruot­sis­ta, Nor­jas­ta tai Tans­kas­ta.

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen pe­ri­aat­teel­la vil­jel­lyt si­ni­sim­pu­kat ei­vät kuor­mi­ta ve­sis­tö­jä. Päin­vas­toin, si­ni­sim­pu­kat puh­dis­ta­vat ve­sis­töä ra­vin­teis­ta suo­dat­ta­mal­la ra­vin­nok­seen ve­des­tä pie­ne­li­öi­tä. Täs­tä sa­mas­ta syys­tä Suo­men ve­si­a­lu­eil­ta ke­rät­ty­jen sim­pu­koi­den syö­mis­tä tu­li­si vält­tää, sil­lä sim­pu­kat ke­rää­vät it­seen­sä hai­tal­li­sia si­ni­le­vä- ja ym­pä­ris­tö­myrk­ky­jä. Eko­lo­gi­sis­ta syis­tä myös vil­li­si­ni­sim­pu­koi­den syö­mis­tä tu­li­si vält­tää, sil­lä nii­den ke­räys­ta­pa va­hin­goit­taa me­ren­poh­jan eli­ös­töä.

Tuo­ree­na myy­tä­vät si­ni­sim­pu­kat ovat edul­li­sia. Hin­taan vai­kut­taa myyn­ti­tis­kin pal­ve­lu. Jos sim­pu­koi­ta ei käy­dä läpi os­to­het­kel­lä, pi­laan­tu­nei­den sim­pu­koi­den hä­vik­ki on ko­ti­kok­kaa­jal­le suu­rem­pi ja hin­ta sik­si ma­ta­lam­pi. Ota hä­vik­ki huo­mi­oon ja va­raa sim­pu­koi­ta pää­ruo­ak­si 500 g/ruo­kai­li­ja. Säi­ly­tä tuo­reet si­ni­sim­pu­kat kyl­mäs­sä ja il­ma­vas­sa pa­ke­tis­sa val­mis­tus­het­keen as­ti ja kok­kaa ruo­ak­si os­to­päi­vä­nä.