Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan kanssa.
Martti Järvi
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Misosimpukat
20 minuuttia . helppo . 14 e
4 alkuruoka-annosta
1 kg tuoreita tai pakastettuja sinisimpukoita
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä
2 rkl vaaleaa misotahnaa
½ tl suolaa
1. Puhdista tuoreet sinisimpukat kylmällä vedellä ja harjalla. Kopauta avonaisia simpukoita pöydänkulmaan. Jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Heitä pois myös kuorestaan rikkoutuneet simpukat. Nosta puhdistetut simpukat kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä. Pakastetuille sinisimpukoille ei tarvitse tehdä puhdistustoimenpiteitä.
2. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna timjami.
3. Kuumenna voi kannellisessa paistokasarissa. Lisää sipulit ja valkosipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kuohukerma, valkoviini, misotahna, timjami ja suola. Kiehauta.
4. Kaada vesi simpukoista ja nosta sinisimpukat keitinliemeen. Jos valmistat ruoan pakastesimpukoista, lisää simpukat jäisinä liemeen. Keitä simpukoita kannen alla 5 minuuttia. Poista avautumattomat simpukat. Tarjoile simpukoiden kanssa patonkia.
Klassinen ranskalainen moules a la marinières eli merimiehen simpukat virittyy astetta herkullisemmaksi, kun kermainen liemi maustetaan japanilaisella misotahnalla. Ruoka on lupa nauttia ronskisti merimiestyyliin simpukankuoren ja rapean patonkipalan kanssa.
Tiesitkö?
Sinisimpukoiden paras sesonki on syyskuusta huhtikuulle. Suomeen sinisimpukat tuodaan useimmiten Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta.
Kestävän kehityksen periaatteella viljellyt sinisimpukat eivät kuormita vesistöjä. Päinvastoin, sinisimpukat puhdistavat vesistöä ravinteista suodattamalla ravinnokseen vedestä pieneliöitä. Tästä samasta syystä Suomen vesialueilta kerättyjen simpukoiden syömistä tulisi välttää, sillä simpukat keräävät itseensä haitallisia sinilevä- ja ympäristömyrkkyjä. Ekologisista syistä myös villisinisimpukoiden syömistä tulisi välttää, sillä niiden keräystapa vahingoittaa merenpohjan eliöstöä.
Tuoreena myytävät sinisimpukat ovat edullisia. Hintaan vaikuttaa myyntitiskin palvelu. Jos simpukoita ei käydä läpi ostohetkellä, pilaantuneiden simpukoiden hävikki on kotikokkaajalle suurempi ja hinta siksi matalampi. Ota hävikki huomioon ja varaa simpukoita pääruoaksi 500 g/ruokailija. Säilytä tuoreet sinisimpukat kylmässä ja ilmavassa paketissa valmistushetkeen asti ja kokkaa ruoaksi ostopäivänä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2