Artikkeli
Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa tarjottavaksi lisukkeeksi, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.

Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa tarjottavaksi lisukkeeksi, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Kys­sä­kaa­lia!

Jäähtyvässä liemessä kypsennetty lohi ja sitruunainen kyssäkaali

Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.

Jääh­ty­väs­sä lie­mes­sä kyp­sen­net­ty lohi ja sit­ruu­nai­nen kys­sä­kaa­li

25 min + 1,5 t . help­po . noin 22 e

4 an­nos­ta

600 g lo­hi­fi­lee­tä

1 ke­vät­si­pu­li

Maus­te­lie­mi:

1 l vet­tä

½ dl vä­ki­vii­na­e­tik­kaa

3 rkl so­ke­ria

1 ½ rkl suo­laa

3 laa­ke­rin­leh­teä

1 nip­pu til­liä

Tar­joi­luun:

sit­ruu­nais­ta kys­sä­kaa­lia (oh­je al­la), sme­ta­naa ja mä­tiä

1. Leik­kaa lohi an­nos­pa­loik­si. Lai­ta ne pie­neh­köön vuo­kaan.

2. Vii­pa­loi si­pu­li. Li­sää ne vuo­kaan lo­hen kans­sa.

3. Val­mis­ta maus­te­lie­mi. Kie­hau­ta vesi. Li­sää jouk­koon etik­ka, so­ke­ri, suo­la, laa­ke­rin­leh­det ja til­lin­var­ret. Sääs­tä til­lin leh­det ko­ris­te­luun.

4. Kaa­da kuu­ma lie­mi lo­hen pääl­le vuo­kaan. Pei­tä fo­li­ol­la. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­mös­sä noin 30 mi­nuut­tia. (Jos ha­lu­at ol­la var­ma lo­hen kyp­syy­des­tä, voit tar­kis­taa läm­mön pais­to­läm­pö­mit­ta­ril­la. Hyvä si­sä­läm­pö lo­hel­le on vä­hin­tään 42 as­tet­ta.)

5. Siir­rä lohi jää­kaap­piin maus­tu­maan noin tun­nik­si.

6. Nos­ta lohi rei­kä­kau­hal­la ta­lous­pa­pe­ril­le.

7. Tar­joa lohi sit­ruu­nai­sen kys­sä­kaa­lin, mä­din ja sme­ta­nan kans­sa. Vii­meis­te­le hie­non­ne­tul­la til­lil­lä tai ruo­ho­si­pu­lil­la. Voit ha­lu­tes­sa­si tar­jo­ta li­säk­si muu­sia, kei­tet­ty­jä pe­ru­noi­ta tai saa­ris­to­lais­lei­pää.

Sit­ruu­nai­nen kys­sä­kaa­li

300 g kys­sä­kaa­lia

3 rkl sit­ruu­na­me­hua

2 tl raas­tet­tua sit­ruu­nan- kuor­ta

1 tl sor­mi­suo­laa

1 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Kuo­ri kys­sä­kaa­li. Leik­kaa se mah­dol­li­sim­man ohuik­si pa­loik­si esi­mer­kik­si man­do­lii­nil­la. Leik­kaa pa­lat ohu­e­no­huik­si sui­ka­leik­si. Lai­ta vii­pa­leet jää­ve­teen ra­peu­tu­maan 10 mi­nuu­tik­si.

2. Nos­ta sui­ka­leet rei­kä­kau­hal­la keit­ti­ö­pyyh­keel­le va­lu­maan. Pu­ris­ta sit­ruu­na­me­hu kul­hoon ja li­sää kys­sä­kaa­lit. Li­sää sit­ruu­nan kuo­ri­raas­te ja suo­la. An­na maus­tua noin 10 mi­nuut­tia. Va­lu­ta jouk­koon öl­jyä. Tar­joa lo­hen kans­sa.

Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa tarjottavaksi lisukkeeksi, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.

Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa tarjottavaksi lisukkeeksi, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.

vink­ki!

Kys­sä­kaa­lia voi kyp­sen­tää keit­tä­mäl­lä, pan­nul­la pais­ta­mal­la tai uu­nis­sa paah­ta­en. Se on myös iha­naa raa­ka­na rous­ku­tel­tu­na.