Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa tarjottavaksi lisukkeeksi, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.
Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Kyssäkaalia!
Jäähtyvässä liemessä kypsennetty lohi ja sitruunainen kyssäkaali
25 min + 1,5 t . helppo . noin 22 e
4 annosta
600 g lohifileetä
1 kevätsipuli
Mausteliemi:
1 l vettä
½ dl väkiviinaetikkaa
3 rkl sokeria
1 ½ rkl suolaa
3 laakerinlehteä
1 nippu tilliä
Tarjoiluun:
sitruunaista kyssäkaalia (ohje alla), smetanaa ja mätiä
1. Leikkaa lohi annospaloiksi. Laita ne pienehköön vuokaan.
2. Viipaloi sipuli. Lisää ne vuokaan lohen kanssa.
3. Valmista mausteliemi. Kiehauta vesi. Lisää joukkoon etikka, sokeri, suola, laakerinlehdet ja tillinvarret. Säästä tillin lehdet koristeluun.
4. Kaada kuuma liemi lohen päälle vuokaan. Peitä foliolla. Anna jäähtyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. (Jos haluat olla varma lohen kypsyydestä, voit tarkistaa lämmön paistolämpömittarilla. Hyvä sisälämpö lohelle on vähintään 42 astetta.)
5. Siirrä lohi jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.
6. Nosta lohi reikäkauhalla talouspaperille.
7. Tarjoa lohi sitruunaisen kyssäkaalin, mädin ja smetanan kanssa. Viimeistele hienonnetulla tillillä tai ruohosipulilla. Voit halutessasi tarjota lisäksi muusia, keitettyjä perunoita tai saaristolaisleipää.
Sitruunainen kyssäkaali
300 g kyssäkaalia
3 rkl sitruunamehua
2 tl raastettua sitruunan- kuorta
1 tl sormisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
1. Kuori kyssäkaali. Leikkaa se mahdollisimman ohuiksi paloiksi esimerkiksi mandoliinilla. Leikkaa palat ohuenohuiksi suikaleiksi. Laita viipaleet jääveteen rapeutumaan 10 minuutiksi.
2. Nosta suikaleet reikäkauhalla keittiöpyyhkeelle valumaan. Purista sitruunamehu kulhoon ja lisää kyssäkaalit. Lisää sitruunan kuoriraaste ja suola. Anna maustua noin 10 minuuttia. Valuta joukkoon öljyä. Tarjoa lohen kanssa.
Jos kaipaat uutta ytyä lohen kanssa tarjottavaksi lisukkeeksi, käännä katse kohti naapurimaata. Ruotsalaiset kypsentävät lohen jäähtyvässä liemessä ja tarjoavat sen kanssa rapsakan sitruunaista kyssäkaalia.
vinkki!
Kyssäkaalia voi kypsentää keittämällä, pannulla paistamalla tai uunissa paahtaen. Se on myös ihanaa raakana rouskuteltuna.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2