Artikkeli

Teks­ti ja ku­vat MIL­LA KUU­SI­NEN

Koti ja keit­tiö 10/2013

Istanbul on eksoottinen kaupun­ki­lo­ma­kohde

Istanbul tulvii idän mystiikkaa, ostoskatuja, moskeijoita ja musiikkiklubeja. Turkin suurin kaupunki on länsimaisen moderni, samalla sen monivaiheinen historia näkyy vahvasti.

En­sim­mäi­nen päi­vän vii­des­tä ru­kous­kut­sus­ta ka­jah­taa il­moil­le sol­ju­va­na lau­lan­ta­na aa­mun sa­ras­ta­es­sa. Oli päi­vä tai yö, Is­tan­bu­lin ka­dut ku­hi­se­vat elä­mää.

Mos­kei­jat, mo­der­nit ker­ros­ta­lot sekä rän­sis­ty­neen ru­jot ta­lot luo­vat hie­non si­lu­e­tin Tur­kin suu­rim­mal­le kau­pun­gil­le.   Is­tan­bul si­jait­see Eu­roo­pan ja Aa­si­an man­te­reil­la, vä­lis­sä kul­kee Bos­bo­rin­sal­mi, jon­ka ka­pein koh­ta on vain noin 700 met­riä.

Tun­ne­tuim­mat näh­tä­vyy­det, esi­mer­kik­si van­ha­kau­pun­ki Sul­ta­nah­met ja vil­kas kes­kus­ta-alue Bey­og­lu, ovat Eu­roo­pan puo­lel­la. Aa­si­an puo­lel­ta mat­ka­taan lau­toil­la sal­men yli töi­hin Eu­roo­pan puo­lel­le.

Is­tan­bul on kah­den kult­tuu­rin se­koi­tus

Idän ja län­nen kult­tuu­rit ovat se­koit­tu­neet kieh­to­vas­ti toi­siin­sa. Is­tan­bul on kuin mo­der­ni ete­lä­eu­roop­pa­lai­nen suur­kau­pun­ki, joka on sa­mal­la yh­tä ka­oot­ti­nen kuin vilk­kaim­mat aa­si­a­lai­set kau­pun­git. Is­tan­bu­lis­sa on pal­jon ko­et­ta­vaa: yö­ker­ho­ja kat­to­jen yl­lä, mi­na­reet­te­ja, näyt­te­lyi­tä, kult­tuu­ria ja ren­to­ja kah­vi­loi­ta.

Ku­po­li­kat­toi­set mos­kei­jat ja van­hat kir­kot ovat vai­kut­ta­via. Yk­si tun­ne­tuin näh­tä­vyys on tu­hat vuot­ta sit­ten ra­ken­net­tu Ha­gia So­fia. Se toi­mi alun pe­rin kris­til­li­se­nä kirk­ko­na. Turk­ki­lais­ten val­lat­tua kau­pun­gin kirk­ko muu­tet­tiin mos­kei­jak­si, ja nyt se on mu­seo.

Mah­ti­pon­ti­sia Top­ka­pin pa­lat­sia ja Si­nis­tä Mos­kei­jaa kan­nat­taa myös käy­dä kat­so­mas­sa. Ne ker­to­vat Is­tan­bu­lin vai­he­rik­kaas­ta his­to­ri­as­ta. Vuo­si­na 330–1453 Is­tan­bul tun­net­tiin Itä-Roo­man eli By­san­tin val­ta­kun­nan pää­kau­pun­ki­na Kons­tan­ti­no­po­li­na.

Ha­gia So­fi­an kirk­ko muu­tet­tiin mos­kei­jak­si 1450-lu­vul­la. Laas­til­la pei­te­tyt kris­til­li­set mo­sai­i­kit löy­tyi­vät uu­del­leen 1930-lu­vul­la. Ku­po­li­kat­toi­set ta­lot ja mi­na­ree­tit näyt­tä­vät hie­noil­ta.

KES­KUS­TAN VI­LI­NÄS­SÄ

Bey­og­lu-kes­kus­ta on vil­kas. Tak­sim-au­ki­ol­ta läh­tee kol­men ki­lo­met­rin mit­tai­nen Is­tik­lal Cad­d­si -os­tos­ka­tu. Edes­ta­kai­sin ka­tua su­haa per­soo­nal­li­nen, van­ha rai­ti­o­vau­nu. Ka­dun toi­sen pään lä­hei­syy­des­sä on 62 met­riä kor­kea Ga­la­tan tor­ni. Sen nä­kö­a­la­ta­san­teel­ta on hui­ke­at nä­ky­mät Kul­tai­sen sar­ven lah­teen, joka erot­taa Eu­roo­pan-puo­lei­sen van­han- ja uu­den­kau­pun­gin.

Tu­ris­te­ja hou­ku­tel­laan hy­vän­tah­toi­ses­ti si­sään kes­kus­tan kah­vi­loi­hin. Ka­duil­la on kär­ry­jä, jois­sa myy­dään iha­nan tuok­sui­sia paah­det­tu­ja kas­tan­joi­ta tai si­mit-rin­ke­lei­tä, jot­ka on kuor­ru­tet­tu see­sa­min­sie­me­nil­lä. Nii­tä pai­kal­li­set nap­paa­vat mu­kaan­sa aa­mu­pa­lak­si. Vi­ta­mins­hop-ki­os­keis­ta os­te­taan raik­kai­ta vas­ta­pu­ris­tet­tu­ja me­hu­ja.

PIK­KU­KA­TU­JEN LU­MOA

Kun suu­rel­ta Is­tik­lal-ka­dul­ta suun­taa pie­nem­mil­le ka­duil­le, voi tör­mä­tä sym­paat­ti­siin pu­tiik­kei­hin ja tun­nel­mal­li­siin kah­vi­loi­hin. Ai­van Is­tik­la­lin vie­res­sä, Ka­ba­ta­siin päin men­tä­es­sä on Ci­han­gir-alue. Tren­dik­kään pai­kan ka­peil­le ku­jil­le ha­keu­tu­vat tai­tei­li­jat ja de­sig­ne­rit. De­sign- ja vin­ta­ge­liik­kei­den li­säk­si voi löy­tää an­tiik­ki­liik­kei­tä tai pai­kal­li­sen ken­kä­suun­nit­te­li­jan luo­muk­sia jän­nit­tä­vän kel­la­ril­li­sen ver­ran.

Tun­nel­ma pik­ku­ka­duil­la on rau­hal­li­sem­pi kuin os­tos­ka­dun ih­mis­vils­kees­sä. Kul­man ta­kaa saat­taa löy­tää ra­vin­to­loi­ta tai pie­nen ki­os­kin, jos­sa myy­dään turk­ki­lais­ta Efes-olut­ta, lo­kou­mia tai suu­ria gra­naat­ti­o­me­noi­ta. Cu­kur­lu Ces­me So­ka­gi -ka­dul­la on pal­jon kah­vi­loi­ta. Per­soo­nal­li­ses­sa Cafe Mi­tan­nis­sa voi juo­da kah­vit tai syö­dä viih­tyi­säl­lä te­ras­sil­la. Il­tai­sin Cafe Mi­tan­nin val­taa­vat jazz-muu­si­kot.

Kuu­si vuot­ta toi­min­nas­sa ol­lut Müsta­mel Esya Evi -de­sign­lii­ke hou­kut­te­lee as­tu­maan si­sään. Per­soo­nal­li­ses­sa si­sus­tus­liik­kees­sä on esil­lä haus­ko­ja luo­muk­sia. Tuot­teet ovat omis­ta­jan omaa mal­lis­toa, osa vin­ta­gea ja uu­del­leen pääl­lys­tet­ty­jä huo­ne­ka­lu­ja. Liik­keen omis­ta­ja, ark­ki­teh­ti As­li­han Ken­di­rog­lu, muok­kaa löy­tä­mis­tään van­hois­ta ta­va­rois­ta uu­sia tuot­tei­ta haus­kal­la ta­val­la. Hä­nen tyy­lin­sä on oma­pe­räi­nen se­koi­tus 50- ja 60-lu­ku­jen hen­kis­tä ret­roi­loit­te­lua.

MA­KE­AA JA SII­RAP­PIS­TA

Turk­ki­lai­sil­la on sa­non­ta: syö­dään ma­kei­ta, pu­hu­taan ma­kei­ta. Bak­la­va on tun­net­tu turk­ki­lai­nen lei­vos. Sii­hen käy­tet­tä­vän fi­lo­tai­ki­nan kau­li­mi­nen riit­tä­vän ohu­ek­si on ras­kas­ta, ja lei­pu­rit ovat yleen­sä mie­hiä. Noin sata pa­pe­ri­no­hut­ta fi­lo­tai­ki­na­le­vyä ka­sa­taan pääl­lek­käin ja nii­den pääl­le kaa­de­taan su­laa voi­ta sekä sii­rap­pia ja ne kyp­sen­ne­tään uu­nis­sa. Vä­lis­sä voi ol­la myös pis­taa­sia tai mui­ta täyt­tei­tä. Hy­vin teh­dyn bak­la­van tun­nis­taa sii­tä, et­tä pu­rais­tes­sa se rap­sah­taa.

Mauk­kaat bak­la­vat saa pe­rin­teik­kääs­tä Ka­ra­köy Güllüog­lu -lei­po­mos­ta. Lei­po­mon omis­ta­ja, Na­dir Güllü, on op­pi­nut bak­la­van te­ke­mi­sen ja­lon tai­don omal­ta isäl­tään.

Turk­ki­lai­nen kah­vi mais­tuu peh­me­äl­tä. Kah­via kei­te­tään pie­nes­sä ku­pa­ri­ses­sa Ib­rik-kan­nus­sa, jos­sa se kuo­hau­te­taan kah­des­ti, jot­ta pääl­le muo­dos­tuu vaah­toa. Kah­vi tar­joil­laan pe­rin­tei­sen lo­koum-ma­kei­sen kans­sa, joka on sei­väs­tet­ty cock­tail-ti­kun pää­hän. Lo­kou­min hie­no so­ke­ri pöl­ly­ää ja va­ri­see hel­pos­ti rin­nan­pie­luk­siin.

Ken­ties par­hain­ta ja tyy­rein­tä­kin lo­kou­mia teh­dään Be­be­kin alu­eel­la, yli 100-vuo­ti­aas­sa per­hey­ri­tyk­ses­sä Mez­hur Be­bek Ba­dem Ez­me­sis­sä. Liik­keen omis­ta­ja, hert­tai­nen mum­mo, ot­taa asi­ak­kaan­sa läm­pi­mäs­ti vas­taan. Hän myy kä­sin­teh­ty­jä ma­kei­sia. Paik­ka on kuu­lui­sa eten­kin ba­dem ez­me­si -ma­kei­sis­ta. Ne ovat kuin turk­ki­lais­ten ver­si­o­ta mar­si­paa­neis­ta. Ma­keis­liik­keen vie­res­sä voi mais­taa va­nuk­kai­ta Sütis-kah­vi­las­sa.

Ra­vin­to­las­sa ruo­kai­lu aloi­te­taan me­zeis­tä. Ne ovat kyl­miä ja kuu­mia al­ku­pa­lo­ja, ku­ten hum­mus­ta, vii­nin­leh­ti­kää­ry­lei­tä tai olii­ve­ja ja juus­toa. Niis­tä voi jat­kaa pää­ruo­kaan tai vain ti­la­ta li­sää me­ze­jä. Bey­og­lun alu­een yk­si par­haim­pia ra­vin­to­loi­ta on eten­kin lou­na­sai­kaan Gram. Pai­kan ruo­ka­lis­ta yl­lät­tää ai­na, tar­jol­la on sitä, mitä to­ril­ta sat­tuu löy­ty­mään ja min­kä ruo­ka-ai­neen se­son­ki­ai­ka on. Ra­vin­to­lan omis­ta­ja ja pää­kok­ki ker­too turk­ki­lais­ten ta­vas­ta val­mis­taa täy­tet­ty­jä ruo­kia. Kaik­ki luu­muis­ta, pap­ri­kois­ta vii­nin­leh­tiin tun­ge­taan täy­teen li­haa tai rii­siä. Täl­lä ker­taa hän tar­jo­aa mauk­kai­ta rii­sil­lä täy­tet­ty­jä ar­ti­sok­kia.

Is­tik­lal-ka­dul­la on rans­ka­lais­hen­ki­ses­ti si­sus­tet­tu Hou­se Cafe -kah­vi­la. Valo sii­vi­löi­tyy art de­co­mais­ten ruu­tuik­ku­noi­den läpi. Ko­ris­teel­li­set, tai­dok­kaas­ti teh­dyt ku­pa­ri­as­ti­at ovat suo­sit­tu­ja Tur­kis­sa.

BA­SAA­RIN SOK­KE­LOIS­SA

Van­han­kau­pun­gin ba­saa­rit ovat elä­mys. Suu­ri ba­saa­ri on val­ta­va, iki­van­ha kaup­pa­paik­ka, joka on ra­ken­net­tu noin 500 vuot­ta sit­ten. Siel­lä ar­vi­oi­daan ole­van kä­vi­jöi­tä päi­vit­täin noin 300 000 ja liik­kei­tä noin 4 000. Si­vu­ka­tu­ja on pal­jon ja mat­ka­muis­to­jen et­si­jä saat­taa ka­dot­taa tien­sä ja ajan­ku­lun­sa ba­saa­rin maa­il­maan.

Tar­jol­la on tai­dok­kai­ta kä­si­töi­tä sekä tu­ris­ti­rih­ka­maa. Nah­ka­tuot­teet ovat Tur­kis­sa laa­duk­kai­ta. Ke­ra­miik­ka, ke­lim-ma­tot ja ku­pa­ri­tuot­teet ovat oi­via mat­ka­muis­to­ja.

Hin­nat ovat edul­li­sia, kun­han us­kal­tau­tuu heit­täy­tyä tin­ki­mään. Se kuu­luu olen­nai­ses­ti kau­pan­te­koon ja voi kes­tää pit­kään­kin. Suu­ren ba­saa­rin lä­his­töl­lä ole­van Maus­te­ba­saa­rin mo­nis­ta pik­ku pu­tii­keis­ta voi os­taa sah­ra­mia, kur­ku­maa ja eri tee­la­jik­kei­ta edul­li­ses­ti.

Ke­li­mit ovat pai­men­to­lais­ten käyt­tä­miä ke­vyi­tä ja kes­tä­viä mat­to­ja. Laa­duk­kaan kä­sin sol­mi­tun ma­ton tun­nis­taa sen jous­ta­mat­to­muu­des­ta. Ba­saa­ris­sa kau­pa­taan näyt­tä­viä va­lai­si­mia.

HA­MA­MIN HÖY­RYIS­SÄ

Sul­ta­nah­me­tin alu­eel­la on Is­tan­bu­lin van­hin ha­mam, Cem­ber­li­tas-kyl­py­lä. As­tun roh­ke­as­ti si­sään. Mi­nul­le ojen­ne­taan asi­aan­kuu­lu­vat va­rus­teet, jon­ka jäl­keen mi­nut vii­to­taan tot­tu­nees­ti eteen­päin. Kie­don yl­le­ni pu­na­ruu­tui­sen pyyh­keen. Kes­kel­lä läm­min­tä sa­lia ko­mei­lee suu­ri mar­mo­ri­pyl­väs. Pe­si­jät oh­jaa­vat asi­ak­kaat pit­käk­seen ja an­ta­vat höy­ryn peh­men­tää ihon en­nen pe­sua ja hie­ron­taa.

Suu­res­ta ku­po­li­ka­tos­ta ro­pi­see pi­sa­roi­ta ja ik­ku­nois­ta tul­vi­va valo sii­vi­löi­tyy kau­niis­ti höy­ryyn. Vaah­toa sääs­te­le­mät­tä pe­si­jät kuu­raa­vat rius­koin ja lä­hes äi­dil­li­sen var­moin ot­tein. Lo­puk­si pu­lah­dan läm­pi­mään al­taa­seen. Ei hul­lum­paa.

7 x ME­NO­TÄRP­PI

1 Mu­ka­va kah­vi­tuo­kio: Café Mi­tan­ni, Cu­kur­lu Ces­me So­ka­gi 6/a, Bey­uog­lu.

2 Per­soo­nal­lis­ta de­sig­nia: Müsta­mel Esya Evi -de­sign­lii­ke, Tur­na­ci­ba­si Cad 38/1, Bey­og­lu.

3 Her­kul­lis­ta bak­la­vaa: Ka­ra­köy Güllüog­lu -lei­po­mon myy­mä­lä, Mum­ha­ne Cad­de­si No.171 Ka­ra­köy.

4 Kä­si­työ­nä teh­ty­jä ma­kei­sia: Mes­hur be­bek Ba­dem Ez­me­si, Cev­det Pasa Cad­de­si No. 53/C.

5 Turk­ki­lais­ta ruo­kaa rans­ka­lai­sel­la sä­väyk­sel­lä: Ra­vin­to­la Gram. As­ma­li Mes­cit Ma­hal­le­si Mes­ru­tiy­et Cad­de­si No.107D,

6 Ba­saa­rin sok­ke­lois­sa: Suu­ri ba­saa­ri. Avoin­na ma–la 9–19.

7 Ylel­li­nen kyl­py­het­ki ha­ma­mis­sa: Cem­ber­li­tas Ha­mam, Ve­zir­han Cad­de­si 8, Sul­ta­nah­met.

FAK­TA

● Tur­kin suu­rin kau­pun­ki, jos­sa on noin 13 mil­joo­naa asu­kas­ta.

● Ra­jau­tuu poh­joi­ses­sa Mus­taan­me­reen ja ete­läs­sä Mar­ma­ran­me­reen.

● Pa­ras ai­ka mat­kus­taa on ke­vät tai syk­sy. Ke­säi­sin läm­pö­ti­la voi ol­la tu­kah­dut­ta­van kuu­ma, ja päi­vä­läm­pö­ti­la voi ka­vu­ta yli 30 as­teen hu­ja­koil­le. Tal­vet ovat vii­lei­tä, tam­mi­kuus­sa kes­ki­läm­pö­ti­la on vii­den as­teen paik­keil­la.

● Suo­ria len­to­ja Suo­mes­ta on muun mu­as­sa Fin­nai­ril­la ja Tur­kish Air­li­ne­sil­la.

● Sul­ta­nah­me­tin alu­eel­la si­jait­se­vat muun mu­as­sa Ha­gia So­fia, Top­ka­pin pa­lat­si ja Si­ni­nen mos­kei­ja.

● Tak­sim-au­ki­on ym­pä­ris­tö on mo­der­ni alue, jos­sa on pal­jon os­tos­mah­dol­li­suuk­sia.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ