Britakakku kruunaa kahvipöydän. Näyttävän herkun saat, kun koristelet britan syötävilla kukilla ja tuoreilla marjoilla.
SANNA KEKÄLÄINEN KUVAT REETTA PASANEN
KLASSIKKORESEPTI BRITAKAKKU
Britakakun resepti on kotoisin Ruotsista. Siellä leivonnaista kutsutaan britan ja brittan lisäksi ainakin pinocchiotårtaksi, herrgårdstårtaksi ja glömmingetårtaksi. Kaikkia niitä yhdistää valmistustapa, jolla saa helposti syötävää isommallekin joukolle. Pellillä paistaen kakku valmistuu sukkelasti. Pinnalle ripotellaan yleensä mantelilastuja ja täytteeksi vatkataan kermavaahtoa viipaloitujen mansikoiden kanssa. Vääräleuat ovat ristineet suomalaisen britan vitsikkäästi Riitta-kakuksi.
Kaikista klassisin yhdistelmä täytteeksi on kermavaahto ja mansikat. Täytteiden, pohjan ja koristelun muuntelussa on vain mielikuvitus rajana. Kermavaahdon voi raikastaa korvaamalla osan vaahdosta rahkalla tai tuorejuustolla. Kermavaahdon maustajana vaniljasokeri on rakkain valinta, mutta siihen voi käyttää hilloa, lemon curdia tai kinuskikastiketta. Kokeile myös raastettua sitruunankuorta. Varioi täytettä sesonkien mukaan: Mansikat, pensasmustikat ja herukat käyvät mainiosti britan makuun. Hedelmistä esimerkiksi mango ja passiohedelmät säestävät hyvin kakun makua. Lisämakeuttajaksi sopivat erilaiset marja- ja hedelmähillot, lemon curd, dulce de leche
-kinuskitahna ja nutella. Jätä silloin kermavaahdosta sokeri pois, ettei kakusta tule liian makea.
Perinteisesti britakakun marengin päälle ripotellaan mantelilastuja. Ne voi korvata pähkinärouheella, vaikkapa pistaaseilla tai kookoslastuilla, tai jättää mantelit halutessaan kokonaan pois. Viimeistele koristelu juuri ennen tarjoilua esimerkiksi kinuskikastike- tai suklaaraidoin. Koristeluun voi käyttää myös minttua, marenkimurua, macaroneja, pieniä toffeepaloja tai suklaahippuja.
Britakakku kruunaa kahvipöydän. Näyttävän herkun saat, kun koristelet britan syötävilla kukilla ja tuoreilla marjoilla.
PYÖREÄ BRITAKAKKU
35 min + paistamiseen ja 1 t jäähtymiseen . hieman työläs . 22 e
10–12 palaa
150 g voita
1/2 dl kuohukermaa
4 keltuaista
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 valkuaista
2 dl sokeria
(1 dl mantelilastuja)
3 1/2 dl kuohukermaa
noin 1 dl lemon curdia tai hilloa
noin 400 g marjoja tai hedelmiä, esimerkiksi vadelmia, syötäviä kukkia, macaron-leivoksia
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi kolmeen irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20 cm) tai laita leivinpaperi uunipellille.
2. Sulata paloiteltu voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää joukkoon kerma. Laita hetkeksi sivuun.
3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen voi-kermaseoksen kanssa keltuaisvaahtoon. Kaada taikina irtopohjavuokiin tai uunipellille. Paista 175-asteisessa kiertoilma-
uunissa 10 minuuttia.
4. Valmista marenkikerros. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Nostele valkuaisvaahto esipaistetun kakkupohjan päälle. Ripottele halutessasi marengille mantelilastuja.
5. Jatka paistamista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Marenki paistetaan samassa lämpötilassa kuin pohja.
Anna jäähtyä ja irrota vuoista. Jos paistat britan uunipellillä, anna sen jäähtyä ja leikkaa kahtia.
6. Tee täyte. Vaahdota kerma. Nosta yksi kakkupohjista tarjoiluvadille. Pursota tai levitä päälle kermavaahtoa. Lisää lemon curdia ja marjoja tai hedelmäpaloja. Nosta toinen pohja päälle. Lisää täytteet. Nosta kolmas kakku päällimmäiseksi. Koristele haluamallasi tavalla.
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset siten, ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltuaista. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa, puhtain vatkaimin.
Vatkaa valkuaisvaahtoa niin kauan, että vaahto on napakkaa ja kulhon voi kääntää vaikka ylösalaisin. Levitä valkuaisvaahto esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista.
5 vinkkiä, joiden avulla onnistut
1 Britan pohja on kahden kerroksen väkeä. Alla on vaalea, voita sisältävä kakkupohja ja päällä marenki. Pohjaa voi halutessaan tuunata sitruunan kuoriraasteella tai kardemummalla. Suklaisten makujen ystävä leipoo pohjaksi mutakakun tai mokkapaloista lainatun, kaakaolla höystetyn kakkupohjan.
2 Marenkikerroksen voi maustaa sulatetulla suklaalla, tummalla kaakaojauheella tai kuivatulla marjajauheella.
3 Suorakaide on perinteisin muoto britalle, mutta kakun voi mainiosti leipoa myös pyöreäksi ja täytekakkumaiseksi. Voit halutessasi tehdä kakusta leivosmaisia annospaloja tai kiepauttaa kääretortuksi.
4 Leivo brita tarjoilupäivänä, sillä marenki kostuu ja pehmenee säilytyksen myötä. Kakku kannattaa täyttää juuri ennen tarjoilua, jotta se on takuuvarmasti rapea. Jos kakkua on kerta kaikkiaan mahdotonta kiireen vuoksi paistaa juuri ennen h-hetkeä, sen voi hätätapauksessa leipoa etukäteen valmiiksi ja pakastaa. Se kuitenkin vaikuttaa hieman marengin rapeuteen.
5 Jos päädyt pakastamaan kakun, täytä se jäisenä tai ainakin kohmeisena, jolloin pohjien käsittely on sulanutta kakkua helpompaa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2