Kokonaisena kypsennetty, litteäksi painettu kuha tai siika kypsyy grillissä rapeanahkaiseksi ja herkulliseksi. Valmistustapa on tyypillinen portugalilainen: kalasta poistetaan selkäruoto, jolloin kalan saa avattua perhosen muotoon. Sitruunasta, valkosipulista ja yrteistä tehty kirpeänmaukas, tomaattinen escabeche-kastike levitetään grillatun kalan päälle, se maustaa ja mehustaa kalan herkulliseksi.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Kokonaisena grillattua kalaa ja escabeche-kastiketta
45 min . helppo . 30 e
4 annosta
2 (à noin 600 g) kokonaista perattua kuhaa tai siikaa
2 tl suolaa
3 rkl öljyä
½ sitruunan mehu
Escabeche:
250 g tomaatteja
1 vihreä paprika
1 dl hienonnettuja yrttejä (timjamia, lehtipersiljaa, oreganoa)
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
½ sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
mustapippuria
(fenkolinvarsia)
sormisuolaa
1. Suomusta kalat. Poista kidukset ja evät. Huuhtele kalat kylmällä vedellä, taputtele kuiviksi talouspaperilla. Leikkaa kalojen kylkiruodot irti selkäruodosta ja poista selkäruoto. Painele kala litteäksi. Mausta kalojen lihapuoli suolalla ja sitruunamehulla. Sivele nahkapuoli öljyllä.
2. Valmista kastike. Huuhtele ja pilko tomaatit. Huuhtele ja halkaise paprika, poista valkoiset siemenkalvot ja kanta, suikaloi. Hienonna yrtit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla, sokerilla ja viinietikalla, kunnes happo, suola ja makeus ovat tasapainossa.
3. Nosta kalat grilliin öljytyn parilan tai ritilän päälle nahkapuoli grilliä vasten. Kypsennä kuvun alla noin 10 minuuttia. Kalaa ei tarvitse kääntää kypsennyksen aikana.
4. Nosta kalat tarjoilulautaselle. Nostele päälle kastiketta. Silppua päälle vielä halutessasi fenkolin vartta. Ripottele pinnalle sormisuolaa.
Kokonaisena kypsennetty, litteäksi painettu kuha tai siika kypsyy grillissä rapeanahkaiseksi ja herkulliseksi. Valmistustapa on tyypillinen portugalilainen: kalasta poistetaan selkäruoto, jolloin kalan saa avattua perhosen muotoon. Sitruunasta, valkosipulista ja yrteistä tehty kirpeänmaukas, tomaattinen escabeche-kastike levitetään grillatun kalan päälle, se maustaa ja mehustaa kalan herkulliseksi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2