Artikkeli

Koti ja keit­tiö 12/2008

Chili-suklaakohokkaat

Vinkki! Voit esivalmistella kohokkaat hyvissä ajoin ja kypsentää uunissa juuri ennen tarjoamista, koska kohokasmassa kestää muutaman tunnin säilytyksen annosvuoissa ennen paistamista. Tällöin paistoaika on hieman pidempi.

6 an­nos­ta

150 g tum­maa suk­laa­ta (vä­hin­tään 70 % kaa­ka­o­ta)

1 rkl mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja

1 rkl tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

1 kui­vat­tu chili

2 dl kuo­hu­ker­maa

4 mu­naa

1 1/4 dl so­ke­ria

Vuo­kiin:

voi­ta tai mar­ga­rii­nia

so­ke­ria

1. Voi­te­le ja so­ke­roi ke­raa­mi­set uu­nin­kes­tä­vät an­nos­vuo­at ja lai­ta jää­kaap­piin odot­ta­maan.

2. Rou­hi suk­laa. Mit­taa kat­ti­laan mais­si­tärk­ke­lys­jau­hot ja kaa­ka­o­jau­he. Li­sää ker­ma vä­hi­tel­len sa­mal­la se­koit­ta­en.

3. Kie­hau­ta seos koko ajan se­koit­ta­en, kun­nes se sa­ke­nee. Li­sää suk­laa­rou­he, an­na sen su­laa ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

4. Erot­te­le kel­tu­ai­set ja val­ku­ai­set. Li­sää kel­tu­ai­set suk­laa­se­ok­sen jouk­koon yk­si­tel­len. Mu­ren­na jouk­koon myös chili.

5. Mit­taa val­ku­ai­set ja 1/2 dl so­ke­ria kul­hoon ja vat­kaa ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää lo­put so­ke­ris­ta (3/4 dl) eris­sä ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes seos on ma­ren­ki­mais­ta. Kään­te­le ma­ren­ki­vaah­to suk­laa­se­ok­seen.

6. Jaa ko­ho­kas­mas­sa an­nos­vuo­kiin ja pais­ta ko­hok­kai­ta uu­nis­sa 180 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia. Älä avaa uu­nin­luuk­kua vä­lil­lä, et­tei­vät ko­hok­kaat läs­säh­dä.

7. Nos­ta vuo­at uu­nis­ta, sii­vi­löi pääl­le to­mu­so­ke­ria ja tar­joa vä­lit­tö­mäs­ti sel­lai­si­naan tai va­nil­ja­jää­te­lön tai vaah­do­te­tun ker­man kera.

Vink­ki! Voit esi­val­mis­tel­la ko­hok­kaat hy­vis­sä ajoin ja kyp­sen­tää uu­nis­sa juu­ri en­nen tar­jo­a­mis­ta, kos­ka ko­ho­kas­mas­sa kes­tää muu­ta­man tun­nin säi­ly­tyk­sen an­nos­vuo­is­sa

en­nen pais­ta­mis­ta. Täl­löin pais­to­ai­ka on hie­man pi­dem­pi.