Artikkeli

Anisnäkkileipä

(20 kpl)

5 dl haa­le­aa vet­tä

1–2 tl suo­laa

30 g hii­vaa

3 rkl öl­jyä

1 rkl hu­na­jaa

5 dl ruis­jau­ho­ja

2 dl veh­nä­jau­ho­ja (spel­tiä)

1 rkl anis­ta

1. Se­koi­ta suo­la ja hii­va haa­le­aan ve­teen. Li­sää öl­jy ja hu­na­ja.

2. Alus­ta jau­hot jouk­koon ja an­na tai­ki­nan le­väh­tää huo­neen­läm­mös­sä puo­li tun­tia.

3. Jaa tai­ki­na 20 osaan ja kau­li kar­kei­ta ruis­jau­ho­ja apu­na käyt­tä­en ku­kin pala pyö­re­äk­si lei­väk­si ruu­tu­kau­li­mel­la. Tee rei­kä esi­mer­kik­si snap­si­la­sil­la. Rei­kä­na­pit voit pais­taa erik­seen tai kau­lia edel­leen isom­mak­si lei­väk­si. Jos et omis­ta ruu­tu­kau­lin­ta, pii­rak­ka­pu­lik­ka tai ta­val­li­nen kau­lin käy­vät hy­vin. Pis­te­le lei­vät.

4. Pane lei­vät uu­ni­pel­lil­le, yh­del­le mah­tuu 3 lei­pää, ja pais­ta 250-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 8–10 mi­nuut­tia. Ota ri­ti­läl­le jääh­ty­mään. Kui­va­ta or­rel­la, jon­ka saa näp­sä­käs­ti vaik­ka syö­mä­pui­kos­ta ja na­rus­ta (ko­koa kuin kei­nu).

Koti ja keit­tiö 3/2003