Pehmeän kermainen posset on sitruunalla ja limetillä maustettu raikkaan makea jälkiruoka, jonka valmistukseen menee vain vartti. Voit valmistaa jälkiruoan jääkaappiin hyytymään tarjoilua edeltävänä päivänä.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Klassikkoresepti
Sitruunainen kermavanukas on mukaeltu englantilaisesta posset-juomasta, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle. Posset valmistettiin maidon herasta, sokerista ja alkoholista. Juomaa hörpittiin erityisestä posset-kupista. Juoman uskottiin auttavan flunssaan ja unettomuuteen. William Shakespeare mainitsi Hamletissa useaan kertaan possetin terveysvaikutukset. 1800-luvulla juomasta kehiteltiin vanukasmainen jälkiruoka, joka hyydytettiin lusikoitavaksi sitruunamehulla.
Jälkiruokana tarjoiltavalle possetille on lukuisia reseptejä. Vanukasta maustetaan ruusuvedellä, appelsiininkukkavedellä, inkiväärillä, vaniljalla ja jopa mustapippurilla. Jälkiruoan kanssa tarjotaan usein murokeksiä tuomaan rapeaa suutuntumaa vastakohdaksi vanukkaan kermaisen pehmeälle rakenteelle.
Tämän reseptin possetit valmistetaan kookoskermasta, kuohukermasta ja sitruunamehusta. Jälkiruoka maustetaan raastetulla limetinkuorella, joka sopii erityisen hyvin kookoksen kanssa. Passionhedelmä ja muutama rosmariininlehti viimeistelevät jälkiruoan upean juhlavaksi.
KOOKOS-LIMEPOSSETIT
15 min + hyydytys 5 t . helppo . 6 euroa
4–5 annosta
2 dl kookoskermaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl puristettua sitruunamehua
1 luomulimetin raastettu kuori
Lisäksi:
1 passionhedelmä
raastettua luomulimetin kuorta
1. Mittaa kattilaan kookoskerma, kuohukerma ja sokeri. Kiehauta seos ja keitä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.
2. Sekoita joukkoon vastapuristettu sitruunamehu ja raastettu limetin kuori. Sekoita voimakkaasti.
3. Kaada vanukasmassa neljään kuppiin tai annoskulhoon. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään 5 tunniksi.
4. Halkaise passion ja kaavi hedelmäliha possettien pinnalle. Koristele vielä halutessasi raastetulla luomulimetin kuorella.
Keitä kookoskermaa, kuohukermaa ja sokeria paksupohjaisessa kattilassa kunnolla poristen 5 minuuttia, kunnes seos hieman paksuuntuu.
Mausta possetit luomulimetin kuorella, jossa ei ole torjunta-aineita. Parhaiten saat raastettua kuoren mikroteräraastimella ilman että sekaan menee kitkerän makuista valkoista kuoren osaa.
Panzanella on italialainen salaatti, jonka salaisuus on edellisen päivän ylijääneen leivän elvyttäminen uudeksi, ihanaksi ruoaksi. Lisäksi salaattiin keitetään parsaa ja pilkotaan mukaan muitakin kasviksia.
Panzanella on italialainen salaatti, jonka salaisuus on edellisen päivän ylijääneen leivän elvyttäminen uudeksi, ihanaksi ruoaksi. Lisäksi salaattiin keitetään parsaa ja pilkotaan mukaan muitakin kasviksia.
Yhden astian reseptit ovat kiireisen pelastus. Paista lohi, perunat ja parsat samassa vuoassa uunissa ja tarjoa kyytipoikana skagenröraa. Toimii myös juhlavalla aterialla!
Yhden astian reseptit ovat kiireisen pelastus. Paista lohi, perunat ja parsat samassa vuoassa uunissa ja tarjoa kyytipoikana skagenröraa. Toimii myös juhlavalla aterialla!
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2