Mehevä, puolukoilla ryyditetty leipä käy syksyyn, jouluun, juhannukseen, kevääseen – ihan mihin tahansa tilanteeseen.
SANNA KEKÄLÄINEN KUVAT REETTA PASANEN
PUOLUKKAINEN SAARISTOLAISLEIPÄ
4 t . helpohko . noin 6 e
2 leipää
2 dl puolukkasurvosta
1 l piimää tai appelsiinimehua
50 g tuorehiivaa
3 dl siirappia
4 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita (Tuoppi)
3 dl kaura- tai vehnäleseitä
2 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia
noin 1 l vehnäjauhoja
Päälle:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä
1. Survo puolukat.
2. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen.
3. Lisää siirappi, ruisjauhot, kaljamaltaat, puolukkasurvos, leseet, suola ja rosmariini. Sekoita puuhaarukalla. Lisää joukkoon vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Taikina saa jäädä löysäksi.
4. Kaada taikina kahteen suorakaiteen muotoiseen vuokaan (vetoisuus noin 1 l). Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia.
5. Paista leipiä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 1 tunti. Laske uunin lämpö 160 asteeseen. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
6. Yhdistä siirappi ja vesi. Sivele seosta juuri uunista otetuille leiville. Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Kääri leivät folioon ja nosta jääkaappiin. Anna leipien vetäytyä viileässä pari päivää.
Vinkki!
Puolukkainen saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän päästä leipomisesta.
Mehevä, puolukoilla ryyditetty leipä käy syksyyn, jouluun, juhannukseen, kevääseen – ihan mihin tahansa tilanteeseen.
Panzanella on italialainen kesäsalaatti, jonka olennainen osa on edellisen päivän leipä. Se muhevoitetaan öljyssä. Talvinen versio on peruna-hernepanzanella. Sosiaalisessa mediassa kiertää hernelisäkeohje, jonka väitetään olevan Michelle Obaman tekemä. Uskokoon tarinan ken tahtoo, mutta itse ruoka on raikas ja kokeilemisen arvoinen. Ohjeet sivulla 86.
Panzanella on italialainen kesäsalaatti, jonka olennainen osa on edellisen päivän leipä. Se muhevoitetaan öljyssä. Talvinen versio on peruna-hernepanzanella. Sosiaalisessa mediassa kiertää hernelisäkeohje, jonka väitetään olevan Michelle Obaman tekemä. Uskokoon tarinan ken tahtoo, mutta itse ruoka on raikas ja kokeilemisen arvoinen. Ohjeet sivulla 86.
Mehevä voitaikina alla, päällä herneistä ja mascarponesta valmistettu täyte. Niistä on raikkain fetapiiras tehty.
Mehevä voitaikina alla, päällä herneistä ja mascarponesta valmistettu täyte. Niistä on raikkain fetapiiras tehty.
Simppeleitä ja hyviä kasvispastaohjeita ei ole koskaan liikaa! Tämä herneistä surautettava pestomainen kastike valmistuu nopeasti ja pullistelee nälkää loitolla pitäviä proteiineja.
Simppeleitä ja hyviä kasvispastaohjeita ei ole koskaan liikaa! Tämä herneistä surautettava pestomainen kastike valmistuu nopeasti ja pullistelee nälkää loitolla pitäviä proteiineja.
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2