Herkulliset leivät syntyvät vehnäjuuresta.
Fabian Björk
Mari Harjula
Vehnäjuuri
2 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl vettä
(2 tl hunajaa tai maustamatonta jogurttia tai hieman raastettua omenaa)
Lisäksi:
1 ½ dl vehnäjauhoja/päivä
1 dl kädenlämpöistä vettä/päivä
Näin valmistat:
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita vesi ja jauhot kulhossa. Lisää halutessasi juureen hunajaa, maustamatonta jogurttia tai raastettua omenaa, mikä edistää juuren käymistä. Peitä kulho kannella tai tiiviisti kelmulla ja anna sen käydä huoneenlämmössä vuorokausi.
2. Lisää toisena päivänä juureen noin 1 ½ dl vehnäjauhoja ja 1 dl kädenlämpöistä vettä. Siirrä juuri jääkaappiin. Lisää jauhoja ja vettä myös kolmantena ja neljäntenä päivänä. Viidentenä päivänä juuri on valmista käytettäväksi.
3. Säilytä juurta ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Ruoki sitä pienellä määrällä vehnäjauhoja ja vettä 1–2 kertaa viikossa, jotta se pysyy toimintakuntoisena. Kun käytät juurta, lisää siihen aina sen verran vettä ja jauhoja, kuin käytät juurta.
4. Voit säilyttää juurta myös pakastimessa. Sulata juuri ja ruoki sitä parin päivän ajan ennen käyttöä samalla tavalla vedellä ja jauhoilla kuin jääkaapissa säilytettävää juurtakin.
Välimerelliset sämpylät
(20 kpl)
1 ½ dl vehnäjuurta (ks. yllä ohje)
2 ½ dl durumvehnäjauhoja
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl hienoa merisuolaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä
Lisäksi:
1 dl kalamataoliiveja
6–8 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
75 g parmesaanijuustoa
½ ruukkua basilikaa
Näin valmistat:
1. Hienonna oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Raasta parmesaani ja silppua basilika.
2. Valmista taikina. Sekoita vehnäjuuri, durum- ja vehnäjauhot sekä suola ja hiiva kulhossa. Vaivaa parin minuutin ajan, lisää vesi ja jatka vaivaamista vielä noin 15 minuuttia. Lisää oliivit, tomaatit ja basilika sekä 2/3 juustosta taikinaan. Anna taikinan kohota noin tunti.
3. Kaada taikina leivinpöydälle ja työstä hetken. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele palat paksuhkoiksi tangoiksi. Leikkaa tangot noin kymmeneen palaan ja laita taikinapalat leikkauspinta alaspäin pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia.
4. Ripottele loput juustosta ja hieman jauhoja sämpylöille. Paista uunissa 225 asteessa noin 15–20 minuuttia.
Valmistusaika: noin 1 tunti + 4 päivää juuren tekeytymiseen
+ kohotusajat 1 ½ tuntia
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 8 euroa
Vehnäjuureen valmistetut välimerelliset sämpylät saavat makua oliiveista, aurinkokuivatuista tomaateista, parmesaanista ja basilikasta.
Fabian Björk
2. Rukiiset siemenvuokaleivät
(2–3 kpl)
1 ½ dl vehnäjuurta (ks. yllä ohje)
2 ½ dl ruisjauhoja
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 tl hienoa merisuolaa
1 rkl tummaa siirappia
1 dl siemensekoitusta (auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä)
3 dl kylmää vettä
Vuokiin:
öljyä
Pinnalle:
siemensekoitusta
Näin valmistat:
1. Valmista taikina. Sekoita vehnäjuuri, jauhot, hiiva, mausteet ja siemenet kulhossa. Vaivaa parin minuutin ajan, lisää vesi ja jatka vaivaamista vielä noin 15 minuuttia. Anna kohota noin tunnin ajan.
2. Kaada taikina leivinpöydälle ja työstä hetken. Jaa taikina 2–3 osaan vuokien koosta riippuen. Öljyä vuoat ja muotoile taikinapalat vuokiin. Anna kohota noin tunnin ajan.
3. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Jauhota leivät vielä. Paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Poista vuoat ja laita leivät pellille tai ritilälle ja jatka niiden paistamista vielä 15 minuuttia.
Valmistusaika: noin 1 tunti + 4 päivää juuren tekeytymiseen + kohotusajat 2 tuntia
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 6 euroa
iemenvuokaleivän pohjana on vehnäjuuri, ja taikinaa on rikastettu ruisjauhoilla ja siemenillä.
Fabian Björk
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2