Nämä lakritsituutit vievät kielen mennessään.
Kirsi-Marja Savola
Mari Harjula
Ihana pähkinäjäädyke
(6–8 annosta)
3 munaa
2 keltuaista
2 ½ dl sokeria
yhden vaniljatangon siemenet
250 g mascarponejuustoa
1 ½ dl maapähkinävoita
2 ½ dl vispikermaa
2 kpl (á 60 g) pähkinäsekoitus- levyä (esim. Jannis)
Näin valmistat:
1. Mittaa kananmunat, keltuaiset ja sokeri sekä vaniljatangon siemenet teräskulhoon. Vatkaa vesihauteen päällä noin 6–8 minuuttia, kunnes seos on paksua ja vaniljakastikemaista. Ota pois vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt.
2. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja maapähkinävoi.
3. Vaahdota kerma ja lisää vaahto varovasti seokseen.
4. Rouhi pähkinäsekoituslevyt.
5. Laita kerroksittain vuokaan jäätelömassaa ja rouhittua pähkinäsekoituslevyä.
6. Anna jäätyä pakastimessa vähintään kuusi tuntia.
7. Tarjoa sellaisenaan tai suolakinuskikastikkeen.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia + jäätymisaika 6 tuntia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 10 euroa
Pähkinäjäädykkeelle makua antavat maapähkinävoi ja praliinimainen pähkinäsekoituslevymurska.
Kirsi-Marja Savola
Herkulliset salmiakki-lakritsituutit
(6–8 kpl)
Jäätelömassa:
2 dl kuohukermaa
4 dl täysmaitoa
4–5 keltuaista
1 ½ dl sokeria
noin ½ dl turkinpippurirouhetta
Lakritsikastike:
10 kpl (á 19 g) Kick-lakritsi-toffeepatukoita
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
Lisäksi:
6–8 vohvelitötteröä
100 g valkosuklaata
noin 1 dl salmiakkihippuja tai -lakritsiströsseleitä.
Näin valmistat:
1. Valmista jäätelömassa. Kuumenna kerma ja maito kiehuvaksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää keltuaisvaahtoon kuuma kermamaito koko ajan sekoittaen.
2. Kaada seos paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna sitä todella miedolla lämmöllä. Vatkaa seosta koko ajan noin 8–10 minuuttia, kunnes se sakenee. Voit kaataa seoksen myös teräskulhoon vesihauteen päälle ja sakeuttaa sen siinä vatkaten. Seos on valmista, kun se on vaniljakastikemaista ja paksu vaahtoseos on hävinnyt pinnalta. Anna jäähtyä täysin kylmäksi jääkaapissa.
3. Valmista lakritsikastike. Pilko lakritsitoffeet kattilaan ja mittaa joukkoon kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä, kunnes toffeepalat ovat sulaneet kerman joukkoon. Jatka kuumentamista välillä sekoittaen vielä muutaman minuutin ajan. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
4. Laita jäätelömassa jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä noin puoli tuntia. Pyöräytä loppuvaiheessa joukkoon turkinpippurirouhe ja puolet lakritsikastikkeesta. Lusikoi seos pakastevuokaan kerroksittain lopun lakritsikastikeen kera ja laita muutamaksi tunniksi pakastimeen jähmettymään. Ilman jäätelökonetta voit pakastaa massan ja sekoittaa sitä puolen tunnin välein sähkövatkaimella yhteensä kolme kertaa.
5. Paloittele valkosuklaa paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Siirrä kattila pois liedeltä.
6. Laita salmiakkihiput tai strösselit kulhoon. Kasta vohvelitötterön reunat ensin valkosuklaassa ja sitten koristeissa. Anna tötteröiden jähmettyä leivinpaperin päällä.
7. Ota jäätelökauhalla jäätelöstä palloja ja tarjoile ne koristelluista vohvelitötteröistä.
Valmistusaika: noin 30 minuuttia + jäätymisaika jäätelökoneessa 30 minuuttia
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 12 euroa
Salmiakki-lakritsituutit täytetään turkinpippurilla ja itse tehdyllä lakritsikastikkeella höystetyllä jäätelöllä. Koristeeksi valkosuklaata ja strösseleitä.
Kirsi-Marja Savola
Raikkaat pistaasi-sitruuna-puikot
(6–8 kpl)
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
2 dl kuohu- tai vispikermaa yhden vaniljatangon siemenet
300 g ranskankermaa
¾ dl pistaasipähkinöitä
Lemon curd -sitruunatahna:
1 ½ sitruunan kuori ja mehu
2 dl tomusokeria
1 muna
1 keltuainen
50 g voita
Lisäksi:
2 rkl sitruslikööriä
1 rkl sitruunamehua
Näin valmistat:
1. Valmista ensin sitruunatahna. Pese ja kuivaa sitruunat huolella. Raasta sitruunoiden kuoret ja purista mehut. Mittaa sokeri, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä muna ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää voi. Sekoita, kunnes voi on sulanut ja tahna tasaista. Purkita ja säilytä jääkaapissa.
2. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljan siemenet sekä ranskankerma. Yhdistä vaahdot. Rouhi pistaasipähkinät ja lisää massaan.
3. Notkista sitruunatahna liköörillä ja sitruunamehulla.
4. Lusikoi jäätelömassaa ja sitruunatahnaa jäätelöpuikkomuotteihin kerroksittain. Laita puikot pakastimeen. Paina päälle jäätelötikut, kun massa on kohmeista, muttei vielä aivan jäätynyt. Jäädytä pakastimessa seuraavaan päivään.
5. Irrota puikot varovasti muoteista.
Valmistusaika: noin 45 minuuttia + jäätymisaika 8 tuntia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 9 euroa
Sitruunapuikot kätkevät sisäänsä sitruunatahnasattumia.
Kirsi-Marja Savola
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2