Pääsiäismenyy alkaa ihanalla kukkakaalikeitolla.
Kirsi-Marja Savola
Mari Harjula
Valkosipuli-kukkakaalikeitto
(4 annosta)
1 iso kukkakaali (noin 800 g)
puolikas valkosipuli
1 sipuli
1 rkl voita
8 dl kasvislientä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
Yrtti-muruseos:
½ dl oliiviöljyä
2 täysjyväkorppua
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna
½ ruukkua rucolaa
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
ripaus suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
Näin valmistat:
1. Paloittele kukkakaali. Leikkaa puolikas valkosipuli kahtia. Levitä kukkakaali ja valkosipuli uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 180-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.
2. Kuori ja hienonna sipuli.
3. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota sipulisilppua siinä muutaman minuutin ajan. Lisää paahdetut valkosipulinkynnet ja kukkakaalit kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi. Keitä noin 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja soseuta.
4. Laita kattila takaisin liedelle, lisää kerma ja kiehauta. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla.
5. Kuumenna öljy paistinpannulla. Murenna joukkoon korput ja lisää yrtit ja valkosipulit. Kääntele muutaman minuutin ajan. Mausta ja tarjoa keiton kera.
Valmistusaika: noin 45 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 7 e
Viinisuositus: Kypsän sitruunainen, kermainen ja paahteinen Mas de la Sabatera Chardonnay Cava Brut, 12,49 e, Espanja
Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto tarjotaan yrttisen muruseoksen kera.
Kirsi-Marja Savola
Maukas karitsankare
(4–6 annosta)
2 lampaan karetta (noin 1 kg)
öljyä
Dukkah-mausteseos:
2 rkl manteleita
2 rkl pistaasipähkinöitä
2 rkl seesaminsiemeniä
½ rkl juustokuminaa
½ rkl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
Näin valmistat:
1. Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista.
2. Valmista mausteseos. Paahda mausteet kuivalla kuumalla pannulla. Jauha seos morttelissa hienoksi ja lisää suola.
3. Paista kareita pannulla öljyssä molemmin puolin, kunnes pinta ruskistuu, noin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Laita lihat uunipannulle. Painele lihojen pintaan kauttaaltaan dukkah-mausteseosta.
4. Työnnä lihalämpömittari lihan paksuimpaan osaan ja paista vielä uunissa 150 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes lihan kypsyysaste on medium, noin 55 astetta. Ota pois uunista, kääri folioon ja anna lämmön tasaantua.
5. Leikkaa kyljyksiksi ja tarjoa lehtikaalikvinoan ja minttu- jogurttikastikkeen kera.
Valmistusaika: noin 45 minuuttia
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 30 e
Viinisuositus: Pehmeän hedelmäinen ja mausteinen Mount Hermon Red 2014, 11,99 e, Israel
Karitsankare maustetaan Lähi-idästä tutulla dukkah-mausteella.
Kirsi-Marja Savola
Matchajäätelö, suklaakastike ja kookosgranola
(4–6 annosta)
3 kananmunaa
2 keltuaista
yhden vaniljatangon siemenet
2 ½ dl sokeria
5 dl kuohukermaa
2 tl matcha-jauhetta
Suklaakastike:
100 g suklaata
½ dl kuohukermaa
Kookosgranola:
1 dl kaurahiutaleita
½ dl manteleita
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 tl hunajaa
3 rkl kookoshiutaleita
1 rkl kuivattuja karpaloita
Näin valmistat:
1. Mittaa kananmunat, keltuaiset ja sokeri sekä vanilja teräskulhoon. Vatkaa vesihauteen päällä noin 6–8 minuuttia, kunnes seos on paksua ja vaniljakastikemaista. Ota pois vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt.
2. Vaahdota kerma ja lisää varovasti seokseen. Sekoita joukkoon myös matcha-jauhe.
3. Lusikoi jäätelömassa vuokaan, peitä kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa vähintään kuusi tuntia.
4. Valmista kookosgranola. Rouhi mantelit. Kuumenna kookosöljy pannulla, lisää hiutaleet ja mantelirouhe. Kääntele hetki, kunnes seos paahtuu kauniin väriseksi. Lisää hunaja ja jatka kääntelyä vielä hetki. Ota pannu liedeltä ja lisää kookoshiutaleet ja hienonnetut karpalot.
5. Valmista suklaakastike. Sulata suklaa ja kerma miedolla lämmöllä kattilassa. Sekoita tasaiseksi.
6. Ota jäätelökauhalla seoksesta palloja ja tarjoile suklaakastikkeen ja kookosgranolan kanssa.
Valmistusaika: noin 45 minuuttia + jäätelön jäätymisaika 6 tuntia
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 10 e
Trendikäs matchajäätelö viimeistellään suklaakastikkeella ja kookosgranolalla.
Kirsi-Marja Savola
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2