Jumala polkaisi maailman luomisesta jääneet maat ja kivet Välimereen, Italian ja Afrikan väliin. Niin syntyi saari, jonka foinikialaiset nimesivät Ichnusaksi, jalanjäljeksi. Muinaiset kreikkalaiset vertasivat saarta kengänpohjaan ja kutsuivat Sardiniaa Sandalyonksi.
Teksti: Nenne Hallman
Kuvat: Leila Repo / Aurinkomatkat
Italiaan kuuluva autonominen Sardinia on kesytön ja eksoottinen. Siellä on merkkejä asutuksesta 200 000 vuoden takaa, ja sen arvoituksellisin mysteeri ovat nuraghit, kansa, joka eli saarella noin 5000 vuotta sitten. He jättivät jälkeensä tuhansia sokeritoppamaisia rakennelmia, joiden tarkoitusta ei ole vieläkään saatu selville.
Saaren hallintokeskus Cagliari on yksi mantereemme vanhimmista kaupungeista ja saarella säilynyt kieli on lähimpänä latinaa kuin mikään muu. Myös monet saaren juhlista, yrteistä, viineistä ja tavoista tunnettiin jo antiikin Roomassa.
Sardiniassa on noin 1,6 miljoonaa asukasta ja 3–5 miljoonaa lammasta. Lampaat syövät mitä maa antaa. Paimenet asuvat kukkuloilla ja ovat rannikkolaisten mielestä toista maata. Lampaiden maidosta tehdään eri vahvuisia pecorino- ja ricotta-juustoja. Villasta kudotaan mattoja, tyynynpäällisiä, verhoja ja kangasta. Lampaiden lisäksi saarelaisia elättävät turistit ja viini. Suurimmat viinitarhat kuuluvat Sella & Moscan viinitalolle.
Ostoksia
Juustot, viinit, hunaja, ihanat pikkuleivät ja tumma Mirto, myrt¬tilikööri, ovat hyviä ostoksia. Maista myös savustettua ja kuivattua mätiä, bottargaa, jota raastetaan tai silputaan pastan sekaan.
Lampaanvillamatot ja seinävaatteet ovat laadukkaita. Tarjolla on myös paljon keramiikkaa, punoksia, korkkia ja merihenkistä sisustustavaraa. Korallikorujen ja paimenveitsien ostajan on oltava tarkkana niiden aitoudesta.
Algherossa on Kenzon taiteellisen johtajan Antonio Marraksen puoti. Costa Smeraldasta löytyvät kaikki muodin huippunimet.
I.S.O.L.A.-kauppaketju myy ympäri saarta sardinialaisten taidekä¬sityöläisten hienoja tuotteita.
Kansainvälinen Alghero
Alghero on Sardinian espanjalaisin kaupunki. Se perustettiin vuonna 1102. Espanjalaiset ympäröivät vanhan kaupungin muurilla 1300-luvulla ja se purettiin vasta 500 vuotta myöhemmin. Nyt Alghero on vilkas rantakaupunki bulevardeineen. Valkoista hiekkarantaa on kymmenisen kilometriä. Katalaanit jättivät kielensä katukyltteihin ja makunsa ruokiin. Algherossa syödään yhtä hyvin kuin Barcelonassa.
Al Tuguri -ravintolan katalaanimenyy on loistava. Il chef vahtii jokaista suupalaamme, ja tarjoilu toimii kuin jonglööriesitys. Mestari partioi salissa ja pitää samalla keittiön kurissa. Kokemus on täydellinen.
Via Maiorca 113, www.altuguri.it.
Laadukkaita viinejä
Saaren vanhimmat rypäleet ovat Nuragus ja Vernaccia. Upea Cannonau, Giro ja Torbato ovat katalaanien ja aragonialaisten peruja. Ligurialaisia saa kiittää maukkaasta ja pirskahtelevasta, valkoisesta vermentinosta. Sitä tuotetaan erityisesti pohjoisessa Gallurian maakunnassa, ja köynnösten väliin on istutettu oliivipuita lisäämään viiniin aromia.
Sella & Mosca -viinitarhan tilukset alkavat heti Algheron kaupungin rajalta. Sardinian vuoden 2007 viinit ovat loistavaa vuosikertaa. Aurinko kypsytti pienen, mutta erinomaisen sadon.
Lisää tietoa
Sardinian ystävät -seura järjestää tilaisuuksia ja räätälöityjä matkoja jäsenilleen ja muille kiinnostuneille. www.sardianaystavat.com
Suomi Sardinia -yhdistys perehdyttää sardinialaiseen ruokaan ja kulttuuriin. www.suomisardinia.fi,
www.sardi.it/sardinia, www.italy.com, www.sardengna.com
Miten matkustaa
Aurinkomatkat järjestää ryhmämatkoja Sardiniaan toukokuusta heinäkuun loppuun Algheroon, Castelsardoon ja Stintinoon. Finnmatkoilla pääsee myös Isola Rossaan ja Porto Conteen.
Suora lento Helsingistä Algheroon kestää noin neljä tuntia.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2